Annons

Här är nattens händelser – lokalt och i omvärlden

Polis använde elchockvapen vid omhändertagande i Borås. Man skadad vid rånförsök vid Borås camping.
Publicerad 1 november 2019
Foto: Johan Nilsson/TT

Sjuhärad

Polis valde att använda ett så kallat elchockvapen mot en man i samband med ett omhändertagande på torsdagskvällen. Det var vid 21.30-tiden som polisen larmades om att en person betedde sig underligt vid Borås Resecentrum.

– Han var ett störande element där. När patrull kom dit visade det sig att han var påtagligt påverkad, säger Robert Cleverup, stationsbefäl vid Boråspolisen.

Annons

Man beslutade att omhänderta mannen, som är i 25-årsåldern, för fylleri.

– Personen satte sig då till motvärn och det blir så pass allvarligt att personen ifråga spottar en polisman i ansiktet, han fick rätt så mycket saliv i ansiktet, säger Cleverup som beskriver situationen som tumultartad.

– En av polismännen beslöt att använda elchockvapen på honom. Det gav full effekt och han vek ner sig.

Misstankarna gäller förgripelse mot tjänsteman, våldsamt motstånd samt stöld alternativt häleri då mannen ska haft med sig jackor som misstänks vara stulna.

Två maskerade personer ska vid 02-tiden ha utsatt ett par för ett rånförsök vid Borås camping.

– Anmälaren och dennes sambo uppger att de blivit rånade och slagna med någon form av tillhygge, eventuellt en kofot, säger Robert Cleverup, stationsbefäl vid Boråspolisen.

Ambulans skickades till platsen. Anmälaren, en man, ska ha blött ganska kraftigt, enligt Cleverup som även uppger att gärningsmännen troligtvis inte fått med sig något gods. Den skadade mannen fördes till sjukhus.

Vid 03-tiden är ingen gripen som misstänkt.

– Vi har varit där och spårat med hund, men det gav tyvärr ingenting mer, säger Göran Carlbom, vakthavande befäl vid polisen i region väst, då.

Inte heller klockan 05 på fredagsmorgonen.

Här saknas innehåll

Annons

En bil hamnade i diket vid Östra Frölunda under natten till fredagen.

– När vi kom till platsen anträffades två personer vid en dikeskörd bil, säger Robert Cleverup, stationsbefäl vid Boråspolisen.

Polispatrullen kunde inte avgöra vem av de två som kört bilen varför både omhändertogs för fylleri.

– Någon av dem har ju kört och båda två var påverkade, säger Cleverup.

Ingen av dem ska dock ha skadats fysiskt vid avåkningen.

Sverige

En man i Partille fördes på torsdagskvällen till sjukhus efter att ha misshandlats och bland annat blivit stucken med ett okänt föremål på ett köpcentrum.

– Han har någon form av stickskada. Det var ett knivliknande föremål, men mer exakt vad det var för föremål vet vi inte, säger Göran Carlbom, vakthavande befäl vid polisen.

Mannens skador ska inte vara allvarliga.

Polisen rubricerar händelsen som grov misshandel. Ingen person var vid midnatt gripen för dådet. (TT)

En man har konstaterats död efter en skottlossning i södra Malmö.

Annons

Mannen i 30-årsåldern fördes till sjukhus med ambulans, men hans liv gick inte att rädda, uppger polisen på sin sajt. Anhöriga är underrättade.

Polisen fick larmet om det inträffade vid 22-tiden på torsdagen. Platsen är fortsatt avspärrad för teknisk undersökning.

– Vi håller förhör med vittnen till händelsen. Det har gjorts iakttagelser av delar av det här händelseförloppet, säger polisens presstalesperson Katarina Rusin.

Offret hittades vid ett fordon. 20 minuter innan skottlossningen inträffade kom ett larm om en trafikolycka vid Sevedsplan, som ligger några kilometer bort. Det fanns även uppgifter i larmet om att skjutvapen kunde vara inblandade, uppger flera medier.

Men inga spår efter en trafikolycka hittades.

– Vi undersöker om det finns ett samband mellan de två händelserna, säger Katarina Rusin till TT. (TT)

Polisen larmades strax efter klockan åtta på torsdagskvällen till ett bostadsområde i norra Linköping sedan vittnen hört smällar vid en skola.

På plats uppgavs att ljudet kan ha kommit från ett flerbostadshus.

– Vi har konstaterat att det har avfyrats skott som gått genom fönstren in i en lägenhet, säger Torbjörn Lindqvist, vakthavande befäl vid polisen.

Det befann sig personer inne i lägenheten vid händelsen, men ingen har fått fysiska skador.

Annons

Polisen arbetade vid 01.45 fortsatt med teknisk undersökning av platsen, ett arbete som beräknas ta hela natten.

Ingen misstänkt är gripen. (TT)

Världen

Alltfler Boeing 737 NG får flygförbud sedan sprickor upptäckts vid vingfästena. När SAS tog två plan ur drift för några veckor sedan handlade det om knappt 40 plan i världen, men nu har fler hittats.

Flygmyndigheten FAA i USA har meddelat att alla 737 NG som flugit minst 22 600 cykler ska kontrolleras. 737 NG är föregångare till den skandaldrabbade Max-serien.

Medan Max-serien tills vidare stoppats helt berörs dock bara en liten andel av alla NG-plan. (TT)

Över 9 000 fat olja har läckt ut från Keystone-ledningen i North Dakota i norra USA, enligt myndigheter.

Det är en av de största läckorna på land under det senaste decenniet. För operatören TC Energy är det en extra dålig nyhet, eftersom läckan stärker miljöargumenten mot den planerade ledningsutbyggnaden Keystone XL.

Den befintliga ledningen invigdes 2010, men har sedan dess läckt betydligt mer och oftare än TC Energy räknat med i sin riskprognos. (TT)

Per-Johan Thörn WistrandSkicka e-post
TT
Så här jobbar Borås Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons