1. Avdelningararrow-down
  2. Orterarrow-down
  1. Tjänsterarrow-down
  2. Annonseraarrow-down

Här är nattens händelser – lokalt och i omvärlden

En natt utan större polisiära händelser i Sjuhärad.
Allvarlig olycka med tre fordon på E4 i Ljungby kommun.
Foto: Johan Nilsson/TT

Småland

En allvarlig olycka har skett på E4 norr om Lagan under natten till onsdagen. Trafiken leddes om.

– Det är av allvarligare slag. En person har omkommit, säger Mattias Svensson, jourhavande förundersökningsledare vid polisen i Växjö, till Smålandsposten.

ERBJUDANDE!

Allt innehåll på bt.se, appen MinBT och e-tidning alla dagar. 3 månader för endast 99 kr! (ord pris 597 kr)

Enligt Sveriges Radio P4 Kronoberg är det en man i 40-årsåldern som avlidit.

Larmet om olyckan kom klockan 00.52. Den ska ha skett i södergående riktning på E4 norr om Lagan.

Uppgifterna om hur många fordon som var inblandade har varierat under natten. Men enligt polisen och Trafikverkets pressjour är det två lastbilar samt en skåpbil med släp som är inblandade.

Personen som avled färdades i skåpbilen.

– Initiala uppgifter säger att åtminstone någon är allvarligt skadad, sade Mattias Svensson inledningsvis.

Men det är inte fler personer än en som skadats fysiskt, meddelade han senare.

Ett stort antal utryckningsenheter skickades till olycksplatsen. E4 stängdes av i området timmarna efter olyckan.

Efter det inledande räddningsarbetet arbetade räddningstjänstens personal med att sanera vägen. Prognosen för när vägen kan öppna har flyttats fram flera gånger under natten. Det senaste budet är klockan 07.45. Strax före dess är vägen endast avstängd i södergående riktning.

Vid 21.45-tiden på tisdagen inkom uppgifter till polisen gällande att en man hade anträffats med stick- eller skärskador utomhus på Granitvägen i Hultsfred. Polisen utreder misstänkt mordförsök.

– Det ska inte vara livshotande, säger Mattias Svensson vid Växjöpolisen om mannens skador.

Polis och ambulans skickades till platsen och den skadade mannen fördes med ambulans till sjukhus. Han ska ha opererats under natten.

Polisen arbetar inledningsvis med att förhöra vittnen och att söka efter två gärningsmän.

– Vi är på plats och vi använder oss av hund för att söka spår och att spåra gärningsmännen. Men än så länge ingen framgång i den saken, säger Rickard Lundqvist, presstalesperson vid polisen i region syd, klockan 23.20.

– Det rubriceras som mordförsök, säger Mattias Svensson, jourhavande förundersökningsledare vid polisen i Växjö strax före klockan 01.30.

Vid 04.30-tiden på onsdagsmorgonen är ingen person gripen.

– Det finns en hel del åtgärder att tag i på morgonen som är svåra att göra nattetid, som att försöka få in fler vittnesuppgifter. Och målsäganden behöver höras, säger Svensson då.

Sverige

En person hittades utomhus i Norrköping under natten med vad polisen beskriver som skador orsakade av något vasst föremål.

– Personen fördes med ambulans till sjukhus. Sedan vet jag inte mer. Vi jobbar på platsen för att bringa klarhet i vad som hänt, säger Mariana Persson, vakthavande befäl på polisen till Aftonbladet.

Två personer är frihetsberövade i ärendet, skriver polisen på sin sajt.

Polisen utreder händelsen som försök till mord. (TT)

Världen

Protesterna efter att flera katalanska separatistledare fått sina domar fortsatte sent under tisdagen. "Det är uppenbart att vad vi ser här inte är en fredlig rörelse", skriver regeringen som svar på demonstrationerna.

Fredliga demonstrationer ordnades under kvällen på flera ställen i Katalonien. I Barcelona deltog runt 40 000 personer, i Girona 9 000.

Men på flera ställen övergick demonstrationerna till mer våldsamma konfrontationer. I Barcelona var kravallpolis under tisdagskvällen utkommenderad för att möta maskerade demonstranter som kastade gatsten mot polisen och tände eldar på gatorna.

Även från Tarragona, Girona och Lerida rapporterades om bråk mellan polis och demonstranter. Utöver konfrontationerna blockerades vägar, inklusive huvudleden från Barcelona till Frankrike, liksom järnvägsspår, av demonstranter. (TT)

Recep Tayyip Erdogan är inte oroad över USA:s sanktioner mot landet, och kommer inte att utlysa vapenvila i nordöstra Syrien. Det säger den turkiske presidenten till inhemsk media.

– De säger till oss att vi ska utlysa vapenvila. Vi kan aldrig utlysa vapenvila, sade Erdogan enligt tidningen Hurriyet, och lade till att det gällde ända tills Turkiet har rensat gränsen från "terrororganisationen", och syftar på den kurdiska YPG-milisen.

Erdogan, som lät sig intervjuas på ett flygplan väg hem från Azerbajdzjan, sade sig heller inte vara oroad över att den syriska regimens styrkor har gått in i staden Manjib

– Regimens intåg i Manbij är inte en så väldigt negativ utveckling för oss. Varför? För att det är deras eget land, sade han och lade till att det viktiga för Turkiet är att få bort den kurdiska milisen.

USA:s vicepresident Mike Pence och utrikesminister Mike Pompeo reser under onsdagen till Ankara för att bland annat träffa Erdogan, och då försöka få presidenten att avbryta offensiven mot kurderna. (TT)