Annons

Här är nattens händelser – lokalt och i omvärlden

Bilbrand på Norrby i Borås och rattfylleri i Sexdrega.
Publicerad 10 maj 2019
Foto: Johan Nilsson/TT

Sjuhärad

En man i 25-årsåldern misstänks för rattfylleri i Sexdrega på natten till fredagen.

Annons

Det var vid klockan 02.20 som bilföraren inte stannade när polis skulle kontrollera honom. När han väl gjorde det blåste han positivt, uppger Boråspolisen.

Mannen ska ha haft cirka 1 promille alkohol i blodet. Han ska även ha saknat giltigt körkort.

Räddningstjänsten ryckte ut och släckte en brinnande personbil vid Dalbogatan på Norrby på natten till fredagen.

Larmet kom klockan 00.31. Branden ska inte ha spridit sig vidare från den parkerade bilen.

En dryg halvtimme senare, klockan 01.06, kom larm om ytterligare en bilbrand på Norrby. Räddningstjänsten ryckte ut och det visade sig att det var samma bil som börjat brinna på nytt.

– Nu hoppas vi att den är släckt, säger Per Fägersten, inre befäl vid Södra Älvsborgs räddningstjänstförbund, strax efter klockan 01.30.

Polisen har gjort en anmälan om skadegörelse genom brand.

Sverige

Flera restauranger skadades vid en explosion i centrala Malmö under natten till fredagen.

– Det är många som har ringt in om en explosion i närheten av Lilla torg, säger Mattias Sköld, inre befäl vid Räddningstjänsten syd, till Kvällsposten.

Annons

Larmet kom klockan 01.49. Flera polispatruller skickades till platsen. Så även tekniker och nationella bombskyddet.

Kvällsposten uppger att räddningstjänsten inledningsvis inte släpptes fram. Ingen person skadades fysiskt vid explosionen, enligt polisen.

– Två personer är gripna, misstänkta för grov allmänfarlig ödeläggelse, men de är inte hörda ännu, säger Jerker Olsson, inre befäl vid polisen i Malmö, till SVT Nyheter Skåne, tidigt på fredagsmorgonen.

Samma lokal utsattes för ett brandattentat i slutet av april, skriver TT.

Ett företag i Arlandastad utsattes under natten till fredag för en så kallad "smash and grab"-kupp. Någon eller några personer körde in en hjullastare i ett logistikföretag och kom över en okänd mängd varor.

Polisen fick larmet klockan 01.59 och rubricerar ärendet som grov stöld.

– Vi har spärrat av för teknisk undersökning, säger Fredrik Andersson, vakthavande befäl vid Stockholmspolisen.

Ingen är gripen för stölden, polisen har under natten sökt efter misstänkta förövare, men har avslutat letandet.

– Vi håller på och avvecklar just nu, säger Fredrik Andersson vid 04-tiden. (TT)

Världen

Annons

En japansk man har dömts till två års fängelse för att ha försökt smuggla ut en stor mängd smådjur ur Ecuador.

När mannen greps på flygplatsen i Quito i mars hittades 248 spindlar, kackerlackor, getingar, bin och fjärliar i hans väskor – en del av dem vid liv. Mannen döms även till böter på cirka 40 000 kronor.

Dessutom tvingas mannen krypa till korset och skriva en offentlig ursäkt som ska publiceras i en av landets dagstidningar.

Ecuador är ett av världens länder med störst biologisk mångfald och illegal handel med vilda djur är, liksom i hela Amazonas-regionen, ett stort problem. (TT)

Mexico City sällar sig de platser i världen där man hoppas kunna minska förekomsten av engångsplast.

Stadens lagstiftande församling har röstat för ett förslag att förbjuda engångsartiklar av plast. Förbudet ska träda i kraft kring årsskiftet 2020-2021 och kommer att gälla exempelvis påsar, sugrör, förpackningar, bestick och kaffemuggar.

Engångsplast som hamnar i världens hav är ett stort miljöproblem och uppskattningsvis hamnar mellan 8 miljoner och 13 miljoner ton plast i haven årligen. (TT)

Tre venezuelanska parlamentsledamöter har sökt skydd på utländska ambassader i Caracas, efter att de fråntagits åtalsimmunitet.

Oppositionsledaren Juan Guaidó kallar regimens agerande för en statskupp och uppmanar till fortsatta protester mot president Nicolás Maduro.

"Jag tackar Italien för välkomnandet", skriver Americo De Grazia på Twitter. Han och Marianella Magallanes är på Italiens ambassad efter att de tidigare i veckan fråntagits sin åtalsimmunitet och riskerar att ställas inför rätta efter att ha stött förra veckans försök att avsätta president Nicolás Maduro.

Oppositionspolitikern Richard Blanco har sökt skydd på Argentinas ambassad. (TT)

Per-Johan Thörn WistrandSkicka e-post
TT
Så här jobbar Borås Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons