Annons
Nyheter

Här är nattens händelser

Nattens nyhetsrubriker lokalt, nationellt och internationellt.
Nyheter • Publicerad 9 oktober 2017
Foto: Johan Nilsson/TT

Sjuhärad

Här har det varit en lugn natt, rapporterar polisen.

Annons

Sverige

En man i 35-årsåldern har gripits misstänkt för en våldtäkt i en ort utanför Kramfors. Han har förts till Härnösand för vidare utredningsåtgärder, meddelar polisen.

Våldtäkten ska ha ägt rum inomhus under helgen.

Polisen har genomfört en brottsplatsundersökning och gjort beslag med koppling till händelsen. (TT)

En ny nationell utbildningsplats för mc-poliser bildas i Skara 2018, skriver Nya Lidköpings-Tidningen.

Tidigare har all utbildning av mc-poliser skett i Stockholm och Helsingborg. Vid den tredje utbildningsplatsen i Skara, som blir störst i landet, kommer 100 förare att genomgå utbildning nästa år.

Sverige har i dag runt 200 aktiva mc-poliser, men polisen vill ha 90 nya under nästa år.

– Som det är i dag har vi inte kapacitet att utbilda antalet som efterfrågas utan vi ligger på runt 30 nya även nästa år , säger Jacob Leo, nationellt ansvarig för förarutbildning inom polisen, till tidningen. (TT)

Världen

Efter massakern i Las Vegas verkade vapenlobbyn NRA glänta på dörren för lagskärpning. Men något totalförbud för "bump stocks", fjädrande kolvar, vill organisationen inte se.

Annons

– Vi anser att förbud aldrig har fungerat för någonting. Det vi har sagt är mycket tydligt – om något kan göra om ett halvautomatiskt vapen till att fungera som ett helautomatiskt, då bör det regleras på ett annat sätt än i dag, säger NRA:s chefslobbyist Chris Cox till Fox News.

Tolv av de skjutvapen som den 64-åriga massmördaren Stephen Paddock hade på hotellrummet i Las Vegas var modifierade med fjädrande kolvar, anordningar som gör det möjligt att skjuta automateld. Dessa är tillåtna trots att helautomatiska vapen till stor del är förbjudna.

Att NRA inte i vanlig stil direkt avfärdar krav på ökad reglering välkomnas av dem som kämpar för tuffare vapenlagar.

– Det här är första gången som vapenlobbyn har visat vilja att komma till förhandlingsbordet. Jag tror det till stor del beror på att amerikanerna helt enkelt inte accepterar masskjutning efter masskjutning utan att kongressen gör något, säger den demokratiske senatorn Chris Murphy till CNN.

Men söndagens uttalande från NRA tyder på att det är långt kvar innan vapenlobbyn säger ja till begränsningar. (TT)

Två veckor efter det tyska valet har förbundskansler Angela Merkels Kristdemokrater nått en kompromiss med sitt bayerska systerparti CSU om flyktingpolitiken, enligt partikällor.

Den innebär att Tyskland ska sträva efter att inte ta emot mer än ungefär 200 000 flyktingar per år, och betyder ett hinder mindre för de fortsatta regeringsförhandlingarna.

Seehofer har varit en av de hårdaste kritikerna av Merkels flyktingpolitik och ser hennes kurs under krishösten 2015, då landet tog emot över en miljon asylsökande, som en bidragande orsak till högerpopulistiska Alternativ för Tysklands (AFD) framgångar i valet.

Enligt utkastet till uppgörelsen liknar den Seehofers linje med ett tak för 200 000 asylsökande per år, som Merkel tidigare har motsatt sig, men nu i en "mildrare variant".

Tyskland ska ta emot runt 200 000 flyktingar per år på humanitära grunder, inklusive anhöriginvandring, men det ska inte anges som en övre gräns och ingen ska avvisas vid gränsen i enlighet med den tyska konstitutionen, enligt källorna. (TT)

Fredrik TanoSkicka e-post
TT
Så här jobbar Borås Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons