Annons
Nyheter

Handgranater och raketgevär i serbisk amnesti

Serbiska myndigheter visade på söndagen upp 13 500 vapen som de säger att invånare har lämnat in efter två masskjutningar tidigare i maj. I samlingen finns utöver handgranater och automatvapen även raketgevär.
Serbien • Publicerad 14 maj 2023
Serbiens president Aleksandar Vucic (till vänster) deltog när 13|500 vapen som ska ha samlats in under en månadslång vapenamnesti visades upp i Smederevo, söder om huvudstaden Belgrad.Foto: Serbiens presidentkansli/AP/TT

Vapnen som visades upp har lämnats in inom ramen för en månadslång amnesti för serbiska medborgare att överlämna vapen de saknar licens för. Amnestin utlystes efter två masskjutningar i början av maj där 17 personer dödades, däribland flera barn.

Polismyndigheten visade upp vapnen i Smederevo, fem mil söder om huvudstaden Belgrad. Med på plats fanns Serbiens högerpopulistiske president Aleksandar Vucic.

Hälften av vapnen saknar licens

Annons

Enligt Vucic saknade ungefär hälften av vapnen som lämnats in saknade nödvändiga licenser. Och efter den 8 juni, när vapenamnestin upphör att gälla, kommer de som påträffas med vapen utan licens att straffas hårt, lovar han.

Tillgången på vapen i Serbien bedöms vara stor efter årtionden av konflikter. Enligt landets president finns det 760 000 registrerade skjutvapen bland Serbiens omkring 6,8 miljoner invånare.

Kan utlysa nyval den 26 maj

Två stora demonstrationer har hållits i Belgrad efter masskjutningarna. Oppositionspolitiker anklagar Vucic och den sittande regeringen för att sprida hat, våld och intolerans bland landets befolkning och så split mellan olika grupper – något som kritiker indirekt kopplar till de två masskjutningarna.

Kritiker har bland annat rest krav på att inrikesminister Bratislav Gasic ska avgå. Vucic har avvisat detta krav. Men på söndagen resonerade han enligt nyhetsbyrån AP om att det kan bli aktuellt att utlysa nyval på ett partimöte den 26 maj.

TT
Så här jobbar Borås Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons