Annons
Nyheter

Handelsbanken inför ränta på ISK-sparande

Från och med torsdag återinför Handelsbanken ränta på likvida medel på investeringssparkonton (ISK), meddelar banken.
Räntan sätts till 0,5 procent.
Ekonomi • Publicerad 17 januari 2023
Handelsbanken inför 0,5 procent i ränta på ISK-sparande. Arkivbild.
Handelsbanken inför 0,5 procent i ränta på ISK-sparande. Arkivbild.Foto: Alexander Larsson Vierth/TT

Den gäller för pengar som tillfälligt finns på ISK-konton, men som inte placerats i fonder eller andra tillgångar.

"Det är inte mer än rätt och riktigt att våra kunder ska få ränta även på pengar som de har tillfälligt på ISK", säger Åsa Hedensiö Eriksson, chef för privaterbjudandet i Handelsbanken Sverige, i ett pressmeddelande.

Annons

Caroline Bragner, privatmarknadschef på Handelsbanken i Norrköping, säger att den förväntade avkastningen på ISK-sparandet, trots den nya räntan, bör vara högre än tre procent efter avgifter för att det ska löna sig.

"Man bör alltså se upp med att ha likvida medel på ISK-kontot eller placeringar med allt för stor ränteexponering”, säger hon.

Handelsbankens besked kommer i kölvattnet av den rejält höjda skatten på ISK-sparande. Vid årsskiftet höjdes skatten – som är kopplad till statslåneräntan – från 0,375 procent till 0,882 procent, i linje med Riksgäldens höjning av statslåneräntan.

Detta trots att regeringspartierna och Sverigedemokraterna i det så kallade Tidöavtalet kom överens om att slopa skatten på sparande upp till 300 000 kronor. När budgetpropositionen väl lades fram i november saknades något sådant förslag.

TT
Så här jobbar Borås Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons