Annons
Nyheter

Börsen föga imponerad av storbanken

Handelsbanken avslutade 2020 lite bättre än väntat.
Kreditförlusterna faller och banken skryter med rekordhögt så kallad provisionsnetto. Men börsen låter sig inte imponeras.
Ekonomi • Publicerad 3 februari 2021
Handelsbanken, med vd Carina Åkerström, redovisar bokslut. Arkivbild.Foto: Janerik Henriksson/TT

I eftermiddagshandeln har Handelsbankens aktie backat omkring en halv procent, medan konkurrenter som Swedbank och Nordea hänger på den allmänna börstrenden uppåt.

Ett försvagat räntenetto och lite högre kostnader än väntat drar ned kvaliteten på Handelsbankens bokslut, enligt Andreas Håkansson, analytiker på konkurrenten Danske Bank.

Strukturella lönsamhetsproblem

Annons

Han tillägger att Handelsbanken även uppvisar strukturella lönsamhetsproblem jämfört med konkurrenterna Swedbank och SEB, vilka får draghjälp på den fronten från sina framskjutna positioner i Baltikum.

– Även om de har haft mycket lägre kreditförluster i år så är lönsamheten lägre, säger Håkansson.

Utdelningsförslaget på drygt åtta miljarder kronor följer på fjolårets indragna förslag. Det ligger i linje med taket på 25 procent av vinsten från 2019 och 2020 som Finansinspektionen (FI) rekommenderar.

– Det är där vi är just nu. Omständigheterna är ju inte riktigt som de brukar vara, det är inte normala förhållanden, så vad som händer lite senare tar vi då, säger vd Carina Åkerström om utsikterna för en extra utdelning senare i år om FI skulle häva sin rekommendation.

Ser inte slutet på pandemin

Åkerström delar bedömningen att det behövs en extra buffert i det osäkra läget som råder i covid-19-pandemin.

– Om man tittar på omvärlden, så som det ser ut, tycker jag det är någon form av anständighet att man är fortfarande lite försiktig, säger hon.

– Vi ser ju inte riktigt slutet på pandemin ännu, tillägger hon.

Men enligt Åkerström är Handelsbanken väl rustat för utmaningarna.

– Vi har stabil finansiell ställning. Vi har våra kreditförluster under kontroll och vi har faktiskt en underliggande tillväxt i vår affär.

Provisionsnetto på rekordnivåer

Under året ska Handelsbanken inte bara hantera pandemin. Konkurrensen på bolånemarknaden har hårdnat och samtidigt ska planen för kontorsnedläggningar som lanserades i september i fjol genomföras.

Annons

Handelsbanken siktar på att nästan halvera antalet kontor till omkring 200 under 2021, vilket beräknas beröra cirka 1 000 anställda. Denna omställning går enligt plan, enligt Åkerström.

Provisionsnettot, det banken tjänar på avgifter och provisioner, lyfter till rekordnivåer med draghjälp från Handelsbankens fonder, enligt Åkerström. Av nettoinflödet på fondmarknaden tog Handelsbanken 46 procent.

Störst på nya bolån

Samtidigt är Handelsbanken störst av alla svenska banker när det gäller nya bolån 2020, med en ackumulerad marknadsandel på 17 procent. Fast det är en väsentligt mycket lägre andel än andelen på strax under 22 procent som banken har i den befintliga bolånestocken.

– Vi håller en väldigt stor marknadsandel när det gäller nettoinflödet, men konkurrensen har naturligtvis visat kunder att det finns alternativ. Det är det vi ska möta och bli ännu bättre på att möta framgent, säger Åkerström.

Bankens marginaler på utlåningen till bostäder var stabila under fjärde kvartalet.

Handelsbanken var fjolårets förlorare bland storbankerna på Stockholmsbörsen, med ett kursfall på 18 procent. Hittills i år har aktien stigit med drygt 1 procent – i linje med Stockholmsbörsen i övrigt.

Fakta: Bättre resultat än väntat

Handelsbanken redovisar ett rörelseresultat före kreditförluster på 5 815 miljoner kronor för fjärde kvartalet 2020. Resultatet ligger i linje med hur det såg ut under motsvarande kvartal ett år tidigare, men hamnar med god marginal över snittprognosen bland analytiker.

Räntenettot, det banken tjänar på skillnaden på in- och utlåningsräntor, sjönk till 7 861 miljoner kronor, från 8 090 miljoner kronor. Provisionsnettot ökade till 2 884 miljoner kronor, från 2 766 miljoner kronor.

Intäkterna totalt var i princip oförändrade på 11 431 miljoner kronor, jämfört med 11 376 miljoner kronor motsvarande period året före. Kostnaderna steg samtidigt marginellt till 5 616 miljoner kronor, från 5 554 miljoner kronor.

Kreditförlusterna sjönk 25 procent till 97 miljoner kronor under fjärde kvartalet, ned från 130 miljoner under motsvarande kvartal 2019.

Utdelningsförslaget från Handelsbankens styrelse inför årsstämman hamnar på 4:10 kronor per aktie eller totalt 8,1 miljarder kronor. Det kombineras med ett förslag om ett förlängt mandat för återköp av aktier.

TT
Så här jobbar Borås Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons