Annons
Nyheter

Han vill utmana Trumplojalist i jättedelstat

Han har utmanat Donald Trump om hans gränspolitik, jämförts med Barack Obama och blivit kallad Demokraternas stjärnskott.
Nu har Texaspolitikern Robert "Beto" O'Rourke satt upp ett nytt mål: Han vill bli guvernör i hemstaten.
USA • Publicerad 20 november 2021
Demokraten Beto O'Rourke hoppas bli Texas näste guvernör.Foto: Eric Gay/AP/TT
Beto O'Rourke, fotograferad i Grand Prairie i Texas 2019, då han hoppades bli Demokraternas presidentkandidat inför valet 2020.Foto: Tony Gutierrez/AP/TT

– Amerikas bästa jobb ska skapas här i Texas. Och vi vill garantera att våra barn får bästa möjliga utbildning, sade en entusiastisk O'Rourke i veckan till nyhetssajten Texas Standard.

Då hade den tidigare representanthusledamoten via ett Twitterinlägg meddelat att han ger sig in i nästa års guvernörsval.

Annons

Därmed utmanar han den sittande republikanen och Trumplojalisten Greg Abbott, som är i full gång med sin omvalskampanj. Abbott dubbade omedelbart O'Rourke som någon som kommer att föra "president Bidens radikala, liberala agenda" till Texas.

"Övergivna" under elavbrott

I O'Rourkes video, där han på klassiskt amerikanskt manér står utomhus med uppkavlade skjortärmar, går han hårt åt delstatsstyret för det omfattande elavbrott som följde på en köldknäpp i Texas i februari och som ledde till att över 200 människor dog.

– Miljontals Texasbor var utan ström – de hade inget ljus, ingen värme, snart frös ledningarna och vattnet slutade rinna – och de var lämnade åt sitt öde av de folkvalda, vars uppgift är att ta hand om dem, hävdar demokraten.

O'Rourke anklagar vidare det republikanska delstatsstyret och Abbott för att fokusera på "extrem politik" som rör abort, vapen och skolregler i stället för sådant som "de flesta" vill. Enligt O'Rourke är det, vid sidan av jobbskapande och skolsatsningar, exempelvis att legalisera marijuana och utöka Medicaid, det statliga sjukförsäkringsprogrammet för långinkomsttagare.

Allt mer lila?

Frågan är hur många som håller med honom. Texas har länge varit känt som ett republikanskt, rött, fäste men de senaste åren har det blivit allt mer lilafärgat, när andelen demokrater, vars partifärg är blå, har vuxit.

Men åsikterna och polariseringen är stark. I somras lämnade de demokratiska ledamöterna i det lokala parlamentet i Austin tillfälligt delstaten i syfte att fördröja omröstningen om en kritiserad ny vallag.

Spansktalande Beto O'Rourke har hyllats i demokratiska kretsar för att han gav USA:s dåvarande president Donald Trump svar på tal rörande hans migrations- och vapenpolitik. Han fick även applåder 2018, då han utmanade Texasrepublikanen Ted Cruz om dennes plats i senaten. O'Rourke förlorade knappt, men lockade det högsta antalet demokratiska röster någonsin i ett mellanårsval i Texas.

2019 gjorde han också en satsning på Vita huset, som dock avbröts innan 2020 års primärval kommit igång.

Ligger under

Sin entusiasmerande framtoning till trots har han således förluster innanför västen. En fråga från Texas Standard om hur det känns, nu i ljuset av guvernörskampanjen, viftar han bort.

– Det är aldrig fel sak eller fel tid att göra det som är rätt för Texas.

Annons

En färsk opinionsmätning som tidningen Texas Tribune gjort visar att Abbott skulle besegra O'Rourke med 46 procent mot 37 procent om guvernörsvalet ägde rum i dag.

Greg Abbotts stöd har dock dalat de senaste månaderna. I nuläget tycker 43 procent av Texasborna att han gör ett bra jobb, att jämföra med 56 procent våren 2020, enligt en mätning från The University of Texas at Austin.

Fakta: Robert "Beto" O'Rourke

Född 1972 i El Paso i Texas. Har en examen i engelska från Columbia University.

Har varit entreprenör, bland annat som grundare av IT-bolaget Stanton Street, och har ett förflutet som lokalpolitiker i hemstaden. Det är välkänt att han gillar att åka skateboard och under 1990-talet var han basist i punkbandet The Foss.

Gifte sig 2005 med Amy Hoover Sanders, som arbetar med utbildning. Paret har tre barn.

2012 valdes O'Rourke till ledamot i representanthuset i Washington DC, en plats han hade till 2019. 2018 utmanade han den sittande Texasrepublikanen Ted Cruz om hans plats i senaten men förlorade knappt.

2019 gjorde han en misslyckad satsning på Vita huset.

Spansktalande Beto O'Rourke beskrivs som en pragmatisk demokrat och en karismatisk politiker. Han har dock kritiserats för att vara sakpolitiskt vag och för att dela för mycket av sitt privatliv i sociala medier.

TT
Så här jobbar Borås Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons