Annons
Nyheter

Häktad misstänks ha fått svärdottern att tigga

Mannen ordnade så att den underåriga svärdottern kunde tigga. Nu är han häktad misstänkt för människoexploatering.
Brott • Publicerad 26 juli 2021
Varberg tingsrätt beslutade att häkta mannen. Arkivbild.
Varberg tingsrätt beslutade att häkta mannen. Arkivbild.Foto: Björn Larsson Rosvall

Vid en ålderskontroll av en flicka som tiggde utanför en butik i Varberg visade det sig att hon var under 18 år. Nu har hennes svärfar häktats misstänkt för människoexploatering.

– Det är inte olagligt att tigga utan det handlar om flickans ålder, säger kammaråklagare Sonja Seligmann.

Annons

Flickans svärfar har enligt åklagaren ordnat så att svärdottern, med barn och man, kommit till Sverige och har sedan kört henne mellan det gemensamma hemmet i Ullared och den butik i Varbergs kommun där hon har suttit och tiggt under minst ett halvår.

Lagen säger att den som utnyttjar en person i tvångsarbete, arbete under uppenbart orimliga villkor eller tiggeri, kan dömas för människoexploatering. Straffet är fängelse i högst fyra år. Om offret är under 18 år krävs det inte att något otillbörligt medel som exempelvis våld, hot eller tvång har använts mot offret för att förövaren ska dömas för människoexploatering.

TT
Så här jobbar Borås Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons