Annons
Nyheter

Tre fälls – poserade med mordvapen i rapvideo

Tre män fälls för grovt vapenbrott, efter att ha hanterat flera vapen i en rapvideo.
Ett av vapnen användes enligt åklagaren senare vid skottlossningen i Botkyrka, där en 12-årig flicka dödades, och i ett annat mordförsök dagarna innan.
Brott • Publicerad 7 september 2021
Bild från inspelningen av rapvideon. Den vita Audin är samma bil som användes vid skottlossningen vid en snabbmatsrestaurang i Botkyrka en tid senare, där en tolvårig flicka dödades.
Bild från inspelningen av rapvideon. Den vita Audin är samma bil som användes vid skottlossningen vid en snabbmatsrestaurang i Botkyrka en tid senare, där en tolvårig flicka dödades.Foto: Polisen
Blommor och ljus på platsen där en tolvårig flicka sköts ihjäl i Botkyrka, söder om Stockholm, i augusti i fjol. Arkivbild.
Blommor och ljus på platsen där en tolvårig flicka sköts ihjäl i Botkyrka, söder om Stockholm, i augusti i fjol. Arkivbild.Foto: Stina Stjernkvist/TT

I samband med utredningen av skottlossningen i Botkyrka den 2 augusti förra sommaren togs en mobil i beslag, i vilken bilder hittades från inspelningen av en rapvideo där vapen hanteras. Polisen lyckades senare få tag på råmaterialet från filmningen och kunde identifiera bland annat de tre männen, 29, 26 och 22 år gamla och hemmahörande i Vårby söder om Stockholm samt Västerås.

Nu döms de av Attunda tingsrätt till fängelse för grovt vapenbrott. Domstolen anser att männen under inspelningen i slutet av juli samma år "tillsammans och i samråd" hanterat tre funktionsdugliga och i alla fall under viss tid skarpladdade skjutvapen: en pistol, en kulsprutepistol och en AK 47.

Samma bil

Annons

22-åringen, rapartisten vars video de spelade in, döms till fyra års fängelse, medan 26-åringen får fem år och sex månader. 29-åringen döms till fängelse i ett år och två månader.

Åklagaren hade ursprungligen åtalat dem för synnerligen grovt vapenbrott. Men det kräver att det är fråga om "ett stort antal" vapen, vilket enligt tingsrätten inte är fallet i det aktuella målet. Därför fälls männen för grovt vapenbrott.

Ett av vapnen i videon, AK 47:an, är enligt åklagaren samma vapen som någon dag senare användes vid dödsskjutningen av en 12-årig flicka i Botkyrka, och det i sig bevisar enligt tingsrätten att vapnet varit skarpt och funktionsdugligt. Vapnet har även använts vid ett mordförsök i Norsborg som ägde rum innan inspelningen, visar undersökningar som Nationellt forensiskt centrum gjort. I musikvideon förekommer även samma vita Audi som användes vid mordet på flickan.

Även mordmisstänkt

Utredningen om mordet fortsätter alltjämt. Totalt sitter åtta personer häktade inom ramen för den förundersökningen. Tre av dessa är häktade i sin utevaro, tidigare har utredarna sagt att de tros befinna sig i Turkiet. Två andra är samma personer som nu fått sin dom angående vapenbrottet.

Den 29-årige mannen misstänks för mordet på flickan, samt totalt 16 mordförsök vid samma tillfälle. Det rör sig om andra personer som fanns på platsen vid skottlossningen, och som riskerade att dö.

– Vi har vinnlagt oss om att för tingsrätten i samband med häktningsförhandlingar kunnat visa vilka personer som befann sig på platsen, och som skulle kunna riskera att hamna i skottlinjen för de kulor som avlossades, säger förundersökningsledare och vice chefsåklagare Anna Svedin.

29-åringen och 26-åringen misstänks båda även för inblandning i mordförsöket där AK 47:an också användes.

Chattar analyseras

Polisen har tidigare slagit fast att flickan kom i vägen för en konflikt mellan två kriminella nätverk.

– Vi jobbar efter teorin att måltavlor var personer som ingår i den organiserade brottsligheten i Botkyrka. Hon var inte måltavla, det var kopplat till en gängrelaterad skjutning där man ville döda någon som ingått i den kriminella miljön på motståndarsidan, säger Anna Svedin.

Utredningen har pågått ett år, och Anna Svedin räknar inte med att kunna väcka åtal i mordärendet innan 2022. I somras gick utredarna ut med att de fått tillgång till material från den krypterade kommunikationstjänsten Sky ECC.

– Det är ett väldigt omfattande arbete att analysera de chattarna, men som man kan se på utvecklingen på ärendet så har det skett genombrott och ett antal personer har häktats, säger Anna Svedin.

TT
Så här jobbar Borås Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons