Annons
Nyheter

Gymmördare i hovrätten efter väpnad fritagning

Den 17-årige pojken, dömd för ett uppmärksammat mord på ett gym, fritogs i april av beväpnade personer och höll sig gömd i en vecka.
Hovrättsförhandlingen i det överklagade målet, som inleds på torsdagen, har flyttats till en säkerhetssal vid Attunda tingsrätt.
Brott • Publicerad 4 maj 2023
En man i 55-årsåldern sköts den 28 mars i fjol ihjäl på ett gym i centrala Stockholm. På torsdagen inleddes hovrättsförhandlingen mot fyra personer misstänkta för inblandning i mordet. Arkivbild.
En man i 55-årsåldern sköts den 28 mars i fjol ihjäl på ett gym i centrala Stockholm. På torsdagen inleddes hovrättsförhandlingen mot fyra personer misstänkta för inblandning i mordet. Arkivbild.Foto: Paul Wennerholm/TT

Den 28 mars 2022 stormade en ensam gärningsman, svartklädd och maskerad med ett ljusblått munskydd, in på ett gym i centrala Stockholm.

Måltavlan var enligt polisen en man i 40-årsåldern med koppling till ett kriminellt mc-gäng. Men när mördaren närmade sig sitt tilltänkta offer gick en annan gymbesökare emellan. Mannen, som var i 55-årsåldern, sköts i huvudet och avled senare på sjukhus.

Annons

Pojken, som var 16 år gammal vid tiden för dådet, dömdes i mars mot sitt nekande till sluten ungdomsvård i två år och elva månader för mord, grovt vapenbrott och allmänfarlig ödeläggelse.

Bevisningen bestod bland annat av ett munskydd med både pojkens och offrets dna, övervakningsbilder och signalementsuppgifter. Det samlade straffvärdet för en vuxen person var enligt tingsrätten 18 års fängelse.

Fritogs hos tandläkaren

Efter domen placerades 17-åringen på ungdomshemmet Tysslinge utanför Södertälje. Bara en dryg månad senare fritogs han av flera beväpnade personer i samband med ett tandläkarbesök i Södertälje.

Efter att ha hållit sig undan i en dryg vecka greps han i en lägenhet i Strängnäs i samband med en husrannsakan för misstänkt narkotikabrott.

Både försvaret, som vill se en friande dom, och åklagarsidan, som yrkar på åtta års fängelse för pojken, överklagade tingsrättsdomen.

Flyttad förhandling

På torsdagen inleds rättegången i Svea hovrätt, som flyttat förhandlingen från hovrättens lokaler på Riddarholmen till en säkerhetssal vid Attunda tingsrätt i Sollentuna.

Pojken dömdes utöver mordet för att vid ett annat tillfälle ha kastat in en handgranat på en restaurang på Södermalm i Stockholm. Han åtalades men friades för mordförsök på den förmodade måltavlan.

Ytterligare tre män – 19, 31 och 32 år gamla – står åtalade i målet, misstänkta för medhjälp till mord och medhjälp till försök till mord. Samtliga friades i tingsrätten. Åklagaren har överklagat även det och vill att hovrätten dömer männen till fängelse.

Fakta: Fyra åtalade för gymmordet

17-åring: Åtalad för mord, mordförsök och grovt vapenbrott. Var 16 år gammal vid tiden för mordet. Utöver mordet åtalad för grov allmänfarlig ödeläggelse för ett sprängattentat mot en restaurang på Södermalm i Stockholm en dryg vecka före mordet. I en lägenhet hittades ett munskydd med både 17-åringens och offrets dna, samt mordvapnet. I tingsrätten dömd till sluten ungdomsvård i två år och elva månader för mord, grovt vapenbrott och grov allmänfarlig ödeläggelse.

19-åring: Åtalad för medhjälp till mord, medhjälp till mordförsök och medhjälp till grovt skyddande av brottsling. Var 18 år gammal vid tiden för mordet. Misstänks ha kört flyktbilen. Mannens dna fanns på en hylsa som påträffades i gymmet. Frikänd i tingsrätten.

31-åring: Åtalad för medhjälp till mord, medhjälp till mordförsök, brott mot vapenlagen, narkotikabrott och ringa dopningsbrott. Misstänks ha kartlagt den egentliga måltavlan och för att ha köpt och lämnat över flyktbilen till de båda yngre männen på morddagen. Mannens dna påträffades i bilen. I tingsrätten frikänd åtalspunkterna som gäller mordet. Dömd till ett års fängelse för narkotikabrott, brott mot vapenlagen och ringa dopningsbrott.

32-åring: Åtalad för medhjälp till mord, medhjälp till mordförsök och narkotikabrott. Misstänks för att tillsammans med 31-åringen ha skaffat fram och lämnat över bilen. I tingsrätten frikänd från åtalspunkterna som gäller mordet. Dömd till 3 månaders fängelse för narkotikabrott.

TT
Så här jobbar Borås Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons