Annons
Nyheter

Guccikeps kan bli grund för visitering

Polisen ska få införa tillfälliga zoner där personer – även barn – kan visiteras utan konkret brottsmisstanke.
En klädstil eller klädmärke förknippat med ett brottsligt gäng kan leda till att en person visiteras.
Politik • Publicerad 8 februari 2024 • Uppdaterad 8 februari 2024
Justitieminister Gunnar Strömmer (M) håller pressträff tillsammans med Richard Jomshof (SD), Torsten Elofsson (KD) och Martin Melin (L) där regeringens förslag om säkerhetszoner, även kallat visitationszoner, presenteras.
Justitieminister Gunnar Strömmer (M) håller pressträff tillsammans med Richard Jomshof (SD), Torsten Elofsson (KD) och Martin Melin (L) där regeringens förslag om säkerhetszoner, även kallat visitationszoner, presenteras.Foto: Christine Olsson/TT

Syftet med lagförslaget, som är tänkt att träda i kraft 28 mars, är att förhindra skjutningar och sprängningar i pågående gängkonflikter.

Lagen ger polisen rätt att besluta om tillfälliga säkerhetszoner eller visitationszoner, om det finns en påtaglig risk för skjutning eller sprängning i området kopplat till en konflikt mellan gäng.

Annons

Inom zonen får polisen rätt att kroppsvisitera och undersöka bilar i jakt på vapen eller sprängämnen, utan konkret brottsmisstanke.

Zonen kan omfatta en stadsdels centrumområde eller ett köpcentrum, men justitieminister Gunnar Strömmer (M) utesluter inte att även en hel stadsdel kan omfattas.

Han understryker att lagen inte är särskilt riktat mot utsatta områden. Däremot är sådana områden särskilt drabbade av gängkonflikter.

Etnisk profilering förbjuden

En huvudinvändning mot lagen är att kroppsvisitationerna kan skada invånarnas tillit till polisen, särskilt om det kan misstänkas att urvalet sker på etnisk grund.

Liberalernas rättspolitiska talesperson Martin Melin säger att han "blir förbannad" över att det finns en misstro mot polisen.

– Vi har höga företrädare i det här landet som pekar ut poliser som några man inte kan lita på, säger han.

– Vi kan inte sitta här inne och tro att svensk polis ska använda lagen för att trakassera folk. Det här ger polisen ett sätt att effektivt förhindra brott, förhindra att folk dör.

Etnisk profileringen kommer fortsatt vara förbjudet och kroppsvisitationer måste ske på saklig grund. Det kan till exempel vara en viss klädstil som ett gäng inblandat i en våldsam konflikt använder, för att polisen ska anse att det finns skäl för ingripande.

Guccikepsar pekas ut

Enligt Melin har polisen bra koll på hur gängen klär sig.

– Alla som går runt med guccikopiakepsar är inte gängkriminella, men många gängkriminella bär guccikopiakepsar, säger han.

Annons

– Olika grupperingar har en viss stil och det kan ändras. Men poliserna i området kan mycket väl berätta vilka märken man bär där.

Saklig grund för ingripande kan också vara tips eller underrättelseinformation om att vissa personer ingår i ett gäng eller att ett viss fordon används av ett gäng.

I Danmark har polisen använt sig av visitationszoner i 20 år och fattat över 200 sådana beslut, varav 14 under 2022.

Fakta

Lagsförslag om säkerhetszoner

Polisen får fatta beslut om att upprätta tillfälliga säkerhetszoner.

Beslutet får gälla i högst två veckor, men kan förnyas

Beslut får överklagas till förvaltningsdomstol

Polisen är skyldig att på sin hemsida och på annat sätt informera om beslut om en säkerhetszon

Nyttan av att inrätta en zon ska vägas mot integritetsintrånget - åtgärden ska vara proportionerlig

Zonen ska vara tydligt geografiskt avgränsad

Inom zonen får personer kroppsvisiteras och bilar genomsökas utan konkret brottsmisstanke

Ingripande måste dock fortfarande ske på sakliga skäl

Källa: Justitiedepartementet

TT
Så här jobbar Borås Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons