Annons
Nyheter

Gryningspyromanen gripen efter tips

Mannen som kallas gryningspyromanen har hittats och frihetsberövats igen, rapporterar .
Brott • Publicerad 22 oktober 2021
Mannen som kallas gryningspyromanen har gripits av polis. Arkivbild.
Mannen som kallas gryningspyromanen har gripits av polis. Arkivbild.Foto: Johan Nilsson/TT

Efter att ha avtjänat fängelsestraff för en anlagd brand vid socialkontoret i Köping 2017 blev han villkorligt frigiven med elektronisk fotboja. Men tidigare i veckan slutade signaler från fotbojan att komma in till Kriminalvården, ett tecken på att fotbojan inaktiverats.

Mannen greps i Köping på fredagsmorgonen efter tips från allmänheten och har nu överlämnats till Kriminalvården.

Annons

– Han är infångad och det hela skedde väldigt lugnt, säger polisens presstalesperson Magnus Jansson Klarin till tv-stationen.

Mannen har kallats gryningspyromanen sedan tidigt 2000-tal, då han misstänktes för en rad anlagda bränder under morgontimmarna, framför allt i Skåne. Han har bara dömts för en bråkdel av de bränder han misstänkts för. 2011 dömdes han till åtta års fängelse för grov mordbrand mot ett flerfamiljshus i Ystad.

Nu kommer en så kallad misskötsamhetsutredning att genomföras, eftersom mannen har brutit mot föreskrifterna om var han fick vistas under sin villkorliga frigivning, uppger Emma Ekstrand, enhetschef på Kriminalvårdens frivårdsavdelning. Detta kan komma att leda till att han kan få avtjäna fler dagar i fängelse, vilket i så fall Övervakningsnämnden beslutar om.

TT
Så här jobbar Borås Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons