Annons
Nyheter

"Gruvcasanovan" fick välja fest

Vems fest skulle Yonni Barrios välja, fruns eller älskarinnans?
Nyheter • Publicerad 16 oktober 2010
Både frun och älskarinnan ställde till med välkomstfest - Yonni Barrios tvingades välja.
Både frun och älskarinnan ställde till med välkomstfest - Yonni Barrios tvingades välja.Foto: Dario Lopez-Mills

Båda hade laddat för välkomstfest när de flesta av de räddade chilenska gruvarbetarna fick komma hem från sjukhuset i Copiapó.

Tre av de 33 gruvarbetarna skrevs ut från sjukhuset i staden Copiapó, nära olycksgruvan i Atacamaöknen, redan i torsdags. Och natten till lördagen svensk tid kördes ytterligare 28 hem. Två män får fortsatt vård.

Annons

Medieintresset är fortfarande massivt efter veckans dramatiska räddningsaktion. På lördagen fokuserades det kring "casanovan", 50-årige Yonni Barrios, vars snåriga kärleksliv avslöjades under arbetarnas två månader långa fångenskap i gruvan.

Konkurrerande fester

På fredagskvällen lokal tid ställde 56-åriga Marta Salinas, Barrios hustru sedan 25 år, till med grillfest och bjöd in grannar för att fira att maken är fri och har hälsan. Ett stenkast bort i stadsdelen Juan Pablo II gjorde Susana Valenzuela, 50 år och Barrios älskarinna, detsamma.

"Gruvarbetaren är min (akta dig)" och "Jag älskar min Tarzan – välkommen hem till din Jane", hade Valenzuela skrivit på plakat runt huset.

Men i praktiken är kampen avgjord sedan länge. Salinas och Barrios har varit separerade i åratal, och äktenskapet verkar mest bestå på grund av att det är så snårigt att skilja sig i Chile.

– Jag har ingenting att rädda från vårt äktenskap. Man får vara en god förlorare, sade Salinas.

Enligt Valenzuela har Barrios länge bott med henne, som också sedan tidigare är gift på annat håll.

– Han skulle inte kunna gifta sig med mig även om han ville, sade hon.

Tystlåtna

Enligt grannskvallret i Juan Pablo II skickade Barrios kärleksbrev till hustrun från gruvdjupet i hopp om att kunna välja mellan sina kvinnor när han kom upp.

Annons

– Han vill både äta kakan och ha den kvar, kommenterade en granne som slöt upp till Valenzuelas trädgårdsbjudning.

"Casanova" själv ville inte säga så mycket offentligt när han som väntat valde Valenzuelas fest. Han såg trött men glad ut när han lät sig bjudas på champagne.

Även de övriga gruvarbetarna har varit relativt tystlåtna. Många hoppas att de ska berätta mer om sina upplevelser i samband med en ceremoni vid San José-gruvan på söndagen.

TT
Så här jobbar Borås Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons