Annons
Nyheter

Grönt ljus för sockerbetor i vildsvinsjakt

Djur • Publicerad 6 december 2022
Förvaltningsrätten säger ja till den vildsvinsjakt med utlagda sockerbetor som länsstyrelsen i Jönköping stoppat. Arkivbild.
Förvaltningsrätten säger ja till den vildsvinsjakt med utlagda sockerbetor som länsstyrelsen i Jönköping stoppat. Arkivbild.Foto: Michael Probst / AP

Två jägare som förbjudits att locka fram vildsvin genom att lägga ut tonvis med sockerbetor får nu grönt ljus för att göra så igen.

Förvaltningsrätten har upphävt förbudet mot åteljakt som länsstyrelsen utfärdat, rapporterar P4 Jönköping.

Annons

Länsstyrelsen framhöll i sitt beslut att stora mängder sockerbetor i praktiken göder både vildsvin och dovhjortar, vilket leder till fler trafikolyckor och större skador på odlingar. Högst 50 kilo sockerbetor fick läggas ut, enligt länsstyrelsen i Jönköping.

Men förvaltningsrätten anser att riskerna inte är så stora att de motiverar ett förbud.

Lantbrukarnas riksförbund (LRF) välkomnade förbudet, som nu upphävs, med tanke på de stora skador som vildsvinen orsakar.

TT
Så här jobbar Borås Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons