Annons
Nyheter

Gröna i Finland lobbar för kärnkraft

Finlands miljöparti har sakta men säkert vänt i kärnkraftsfrågan.
De gröna vill att EU klassar kärnkraft som ett hållbart alternativ i klimatomställningen.
Finland • Publicerad 23 oktober 2021
Maria Ohisalo leder De gröna och är Finlands inrikesminister. Arkivbild.
Maria Ohisalo leder De gröna och är Finlands inrikesminister. Arkivbild.Foto: Virginia Mayo/AP/TT

Klimatkrisen måste hejdas med alla till buds stående medel, säger partiledaren tillika inrikesministern Maria Ohisalo i en intervju med Morgonettan i Yle.

– Det betyder också att vi inte kan utesluta kärnkraft helt. Men vi har inte tid att vänta i 20 år. Vi måste använda oss av snabba, hållbara lösningar om det finns sådana som teknologin möjliggör, säger hon.

Annons

Unionens målsättning bör ses över utifrån vetenskaplig evidens, enligt Ohisalo:

– Kan kärnkraft som energiform uppfylla de kriterier som Parisavtalet förutsätter och dessutom inte hota den biologiska mångfalden? Vi är ute efter att utveckla olika hållbarhetskriterier.

De gröna är ett av fem partier i en bred regeringskoalition i Finland. Och den finländska kärnkraften håller på att byggas ut: Nästa år är tanken att en tredje reaktor ska starta vid anläggningen Olkiluoto i Euraåminne på Bottenvikskusten, vilket blir landets totalt femte reaktor.

Det svenska systerpartiet, Miljöpartiet, anser tvärtom att kärnkraft inte är ett alternativ.

När Sveriges statsminister Stefan Löfven (S) reste till EU-toppmötet i Bryssel i veckan hade en majoritet i riksdagens EU-nämnd krävt att han skulle lyfta kärnkraft som ett hållbart alternativ inom den så kallade taxonomin, men det gjorde han inte.

TT
Så här jobbar Borås Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons