Annons
Nyheter

Grillad mus mättar magar i pandemins Malawi

Malawi • Publicerad 4 september 2020
Möss som fångats för att bli människomat i Malawi. Arkivbild.
Möss som fångats för att bli människomat i Malawi. Arkivbild.Foto: Tsvangirayi Mukwazhi/AP/TT

Grillspett med mus. Eller kokad och kryddad gnagare. Det har blivit en viktig proteinkälla i Malawi sedan coronapandemin lett till livsmedelsbrist och ekonomiska problem.

I vanliga fall äts skogsmöss främst som ett mindre mellanmål i det sydöstafrikanska landet. Men nu har de blivit ett alternativ till kött. Över hälften av befolkningen lever under fattigdomsgränsen och viruset har förvärrat situationen för många.

Annons

– När tiderna är svåra förlitar vi oss på möss för att komplettera vår diet, säger lantbrukaren och musfångaren Bernard Simeon.

Regeringen har lovat bidrag till människor som blivit arbetslösa på grund av pandemins restriktioner, men insatsen har blivit fördröjd.

Myndigheter har i stället uppmanat boende i fattigas områden att addera sådant som finns gratis i naturen till livsmedelsförråden. Möss är en av flera proteinkällor, enligt Sylvester Kathumba som är näringsexpert på hälsomyndigheten.

TT
Så här jobbar Borås Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons