Annons
Nyheter

Aktivister inne i kolbrott: "Lämna omedelbart"

Demonstranter vid den tyska orten Lützerath har tagit sig igenom polisens barrikader och är inne i stenkolsbrottet. De uppges också ha kastat sten mot polisen.
Tysk polis uppmanar dem att lämna "farozonen" omedelbart.
Tyskland • Publicerad 14 januari 2023
Greta Thunberg under en av demonstrationerna på lördagen.
Greta Thunberg under en av demonstrationerna på lördagen.Foto: Henning Kaiser/AP/TT
Tysk polis vid demonstrationen.
Tysk polis vid demonstrationen.Foto: Michael Probst/AP/TT

Busslaster med klimatdemonstranter anlände på lördagen till området runt den övergivna orten Lützerath i västra Tyskland. Enligt arrangörerna anslöt 35 000 personer.

Ackompanjerade av en blåsorkester skanderar demonstranterna "stoppa kolet" och "Lützerath lever".

Annons

Den lilla orten, som ligger strax väster om Düsseldorf, hamnade i fokus under förra året när regeringen beslutade att offra den för att expandera det jättelika brunkolsbrottet Garzweiler.

Klimatdemonstranter har ockuperat Lützerath i över två år. I onsdags omringades orten av kravallpolis. Lördagens demonstrationer hålls därför framför allt i den närliggande byn Keyenberg och på fälten mellan orterna. Flera demonstranter uppges dock ha tagit sig igenom barrikaderna, skriver polisen på Twitter.

"Nödvändigt beslut"

För att få tillstånd att förstöra Lützerath och omkringliggande orter tvingades energijätten RWE att gå med på att avsluta kolutvinningen senast 2030, när den förnybara energin byggts ut tillräckligt. Men enligt klimatrörelsen är gruvan onödig redan i dag, och flera experter håller med.

Regeringen hävdar att beslutet är nödvändigt med anledning av den energikris som startade med kriget i Ukraina, men frågan har blivit storpolitik och splittrar bland annat regeringspartiet De Gröna.

– Att den tyska regeringen förhandlar och kompromissar med fossila bränslejättar som RWE är skamligt, säger Greta Thunberg, som deltagit i demonstrationen, i ett tal till demonstranterna.

Kastar sten

Under lördagskvällen rapporteras om sammandrabbningar mellan demonstranter och poliser som försöker styra bort demonstrationen från Lützerath. Enligt lokala medier kastar demonstranterna sten mot polisen.

Greta Thunberg säger till en tysk nyhetsbyrå att det ser ut som Mordor runt Lützerath, och syftar på Saurons mörka rike i fantasytrilogin "Sagan om ringen", rapporterar Dagens Nyheter.

På lördagskvällen skriver tysk polis på Twitter att demonstranter har tagit sig in till stenkolsbrottet, och uppmanar alla att "lämna farozonen omedelbart".

TT
Så här jobbar Borås Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons