Annons
Nyheter

Grekland rasar efter Erdogans robothot

Retoriken trappas upp mellan Grekland och Turkiet.
Greklands utrikesminister Nikos Dendias skäller ut Turkiet sedan president Recep Tayyip Erdogan hotat Aten med ballistiska robotar.
Grekland/Turkiet • Publicerad 12 december 2022
Turkiets president Recep Tayyip Erdogan ser på under en turkisk militärövning längs landets egeiska kust i juni.Foto: Turkiets presidentkansli/AP/TT

Att en allierad stat hotar Grekland med robotattacker är oacceptabelt, slår Dendias fast inför måndagens möte mellan EU:s utrikesministrar.

– Nordkoreanska attityder kan och får inte tränga sig in i Nato, säger han.

Annons

Erdogan sade i lördags att Turkiet har börjat producera egna kortdistansrobotar, kallade Tayfun, och hävdade att de ballistiska robotarna "skrämmer grekerna".

– De (grekerna) säger att roboten kan träffa Aten. Klart den kan. Om du inte håller dig lugn, om du försöker köpa saker från USA och andra ställen för att beväpna öarna, måste ett land som Turkiet göra något, sade presidenten.

Både Grekland och Turkiet är medlemmar i militäralliansen Nato, men relationerna mellan Aten och Ankara är ytterst frostiga. Grannländerna har varit inblandade i bittra dispyter i årtionden och har mängder av historiska trätor i bagaget. På senare tid har länderna framför allt bråkat om naturtillgångar i Medelhavet samt om flera egeiska öars status.

Parterna har samtidigt trappat upp retoriken. Bland annat har Erdogan sagt att turkiska styrkor "plötsligt en natt" kan komma att landstiga på grekiska öar.

TT
Så här jobbar Borås Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons