Annons
Nyheter

Granskning: Oorganiserat våld vid protesterna

Den antifascistiska vänsterextrema rörelsen Antifa och andra grupper anklagas för att ha varit en drivande faktor bakom våldet vid protesterna i USA.
Men i många fall där människor gripits handlar det snarare om oorganiserade våldshandlingar, enligt en granskning.
USA • Publicerad 10 juni 2020
Ett plakat med texten "rättvisa för George" med ett Antifa-klistermärke i hörnet. Arkivbild.
Ett plakat med texten "rättvisa för George" med ett Antifa-klistermärke i hörnet. Arkivbild.Foto: Peter Endig/AP/TT

Över 50 personer utreds på federal nivå för att ha deltagit i de våldsamma protester som flammat upp i USA i protest mot polismaktens övervåld mot svarta, och USA:s justitieminister William Barr har lovat hårda tag mot den vänsterextrema rörelsen Antifa och andra "extremister".

Domstolshandlingar, inlägg i sociala medier och intervjuer med försvarsadvokater och åklagare visar dock mest på oorganiserade våldshandlingar av människor som inte har många uppenbara kopplingar till Antifa eller andra grupper, enligt en genomgång av nyhetsbyrån Reuters.

Annons

I granskningen har endast de federala fallen studerats. Orsaken är justitiedepartementets anklagelser om Antifas och andra gruppers inblandning, och att federala rättsfall ofta leder till hårdare straff. I vissa av fallen som Reuters gått igenom finns inga anklagelser av våldshandlingar.

Justitiedepartementet har inte kommenterat uppgifterna, utan hänvisar till en tidigare intervju där William Barr sagt att departementet utreder Antifa, men att arbetet befinner sig i en inledande fas där särskilda personer identifieras.

Våld och plundring har brutit ut vid några av de hundratals inledningsvis fredliga demonstrationer som genomförts den senaste veckan med anledning av att 46-årige Floyd dödades i samband med ett polisingripande i slutet av maj.

TT
Så här jobbar Borås Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons