Annons
Nyheter

Gotlandsfärja tas till varv – "oklar prognos"

Tusentals Gotlandsresenärer har drabbats av inställda avgångar sedan färjan M/S Drotten togs ur trafik efter ett tekniskt fel. Först på söndag väntas färjan vara i trafik. Den är nu på väg till Danmark för undersökning.
Trafik • Publicerad 14 augusti 2023
M/S Drotten kommer att undersökas i Danmark, enligt P4 Gotland. Arkivbild.
M/S Drotten kommer att undersökas i Danmark, enligt P4 Gotland. Arkivbild.Foto: Anders Wiklund/TT

Det var under fredagsmorgonen förra veckan som ett tekniskt fel uppstod på färjans drivlina. I lördags beslutade sedan Destination Gotland att ta färjan M/S Drotten ur trafik.

Sedan dess har avgångar ställts in och företaget har fått in flera samtal från frustrerade resenärer, säger vd Marcus Risberg till TT.

Annons

– På en ö är man i en lite mer utsatt situation. Ifall du är med bil på Gotland, blir fast och försenad i flera dygn, så blir man frustrerad, vilket vi ödmjukt förstår.

M/S Drotten, som är en av tre Gotlandsfärjor, trafikerar sträckorna Visby–Nynäshamn och Visby–Oskarshamn. Övriga fartyg är nu i trafik "dygnet runt" för att transportera över resenärer till fastlandet, uppger Marcus Risberg.

Undersöks i Danmark

Under måndagen är fartyget på väg till varvet Fayard i Odense för undersökning och reparation och kan tidigast vara tillbaka på söndag, den 20 augusti.

Enligt Marcus Risberg, har det varit svårt att hitta varv som kan ta emot färjan eftersom nästintill alla är fullbelagda.

– Det är svårt att ha en helt klar prognos taget i beaktande att vi inte slutgiltigt kan bedöma omfattningen av felet innan vi har fartyget på varvet, säger han.

Därför vill han inte heller spekulera kring eventuella förseningar. Under dagen kommer företaget att fortsätta arbetet med att hantera ombokningar.

Enligt Marcus Risberg har de flesta resenärer blivit ombokade till en annan avgång under veckan. Företaget kommer även gå ut med information kring ersättning.

– Man har rätt till rimliga kostnader vad gäller exempelvis hotell och övernattning, uppger han.

Ordnade tillfälligt boende

Region Gotland aktiverade under lördagen sin beredskapsorganisation som ordnade fram ett tillfälligt boende för strandade resenärer.

"Den som har behov av det kommer att kunna spendera natten på Ica Maxi arena. Där kommer att finnas filtar, kiosk och Röda Korset-personal på plats. Under eftermiddagen pågår en inplanerad innebandymatch som alla är välkomna att titta på", sa beredskapschef Rikard von Zweigbergk enligt ett pressmeddelande.

I nuläget ser inte Region Gotland behov av en liknande insats, men Rikard von Zweigbergk uppger till TT att beredskapen finns ifall läget kräver.

TT
Så här jobbar Borås Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons