Annons
Nyheter

Googles släpper AI-utmanare över hela världen

Google kommer att släppa sin AI-utmanare Bard till 180 länder, när bolaget nu tar upp kampen om marknaden för artificiell intelligens.
Ekonomi • Publicerad 10 maj 2023
Sundar Pichai, vd för Alphabet, vid konferensen i Silicon Valley.
Sundar Pichai, vd för Alphabet, vid konferensen i Silicon Valley.Foto: Jeff Chiu/AP/TT

– Vi har använt oss av AI ett tag, med generativ AI tar vi nu nästa steg. Vi är i färd med att omdefiniera alla våra kärnprodukter, inklusive sökfunktionen, säger Sundar Pichai, vd på moderbolaget Alphabet, på Googles årliga konferens för utvecklare i Silicon Valley i Kalifornien.

Google befinner sig i en kapplöpning med rivalen Microsoft, som skyndsamt har satsat på att integrera Chat GPT-liknande egenskaper i en stor del av sina produkter, däribland sökmotorn Bing.

Annons

Microsoft, som investerat miljardbelopp i Chat GPT, har kastat sig in på AI-marknaden trots farhågorna för teknologins påverkan på samhället gällande exempelvis desinformation.

Enligt Googlechefen Cathy Edwards kommer AI-teknologin få stor påverkan på sökupplevelsen.

Även andra delar av företagets utbud så som Gmail och Maps kommer att förses med AI-funtkioner.

De två techgiganternas storsatsningar kommer i en tid där många experter varnat för riskerna med AI.

I mars uppmanade Tesla- och Twitter-chefen Elon Musk tillsammans med flera andra höjdare i ett öppet brev branschen till en omedelbar paus av AI-utvecklingen.

I brevet skrev man bland annat: "Ska vi automatisera bort alla jobb, inklusive de meningsfulla? Ska vi utveckla icke-mänskliga sinnen som så småningom kan överträffa, överlista, göra oss föråldrade och ersätta oss? Ska vi riskera att förlora kontrollen över vår civilisation?"

TT
Så här jobbar Borås Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons