Annons
Nyheter

Goebbels hedras ännu i Potsdam

Tyskland • Publicerad 5 oktober 2021
Nazitysklands propagandaminister Joseph Goebbels är ännu hedersmedborgare i staden Potsdam. Bilden är tagen i november 1942.
Nazitysklands propagandaminister Joseph Goebbels är ännu hedersmedborgare i staden Potsdam. Bilden är tagen i november 1942.Foto: AP/TT

Joseph Goebbels är hedersmedborgare i den tyska staden Potsdam.

När stadens tjänstemän nyligen gick igenom rullorna fann de att Nazitysklands propagandaminister fortfarande stod med och hedrades för sina insatser för staden, rapporterar tyska medier med hänvisning till lokaltidningen Märkische Allgemeine.

Annons

Goebbels utsågs till hedersmedborgare i orten Babelsberg i april 1938 och året därpå inkorporerades den som en stadsdel i intilliggande Potsdam, som ligger i utkanten av Berlin. I Babelsberg hade den tyska filmjätten Ufa sina studior, där det producerades mängder av nazistisk propagandafilm i enlighet med Goebbels riktlinjer.

Potsdam har tidigare dragit tillbaka ett hedersmedborgarskap för Adolf Hitler och den nazityske inrikesministern Wilhelm Frick, men av någon anledning blev Joseph Goebbels kvar. Förmodligen av ren glömska, enligt myndigheterna.

Potsdams stadsråd uppger att detta ska rättas till så snart som möjligt.

TT
Så här jobbar Borås Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons