Annons
Nyheter

Goda nyheter för svampälskare

Alla svampälskare kan jubla hela vägen till skogen. Redan nu plockas litervis med kantareller på sina håll i landet, tack vare gynnsamma väderförhållanden för svampen.
Nyheter • Publicerad 30 juni 2014
Foto: FREDRIK SANDBERG / TT

Tyvärr alla blöta semesterfirare, i år verkar det bli svampfantasterna som tar hem högsta vinsten.

Kombinationen av lufttemperatur och fukt i juni har varit mycket gynnsam och rapporterna om kantareller trillar in till svampguiden.com.

Annons

– Men de tidiga exemplaren brukar vara små knattar, det är på hösten de kan bli riktigt rejäla bamsingar, säger Christina Brunsell, svampkonsulent.

Ett hett tips är att lägga bra svampställen på minnet, nästan garanterat finns där en ny skörd några veckor senare.

– Kantareller behöver fjorton dagar på sig för att växa. Jag brukar själv vittja mina ställen åtta-tio gånger per säsong, säger Christina Brunsell.

Undantaget är om det händer något med närmiljön.

– Till exempel om en björk blåser omkull, då försvinner svampen eftersom den haft ett samliv med trädet. Försvinner partnern försvinner också svampen som kanske funnits där i 50–60 år.

Även soppar och kremlor är extra tidiga i år till Christina Brunsells glädje, för sillkremlan är hennes absoluta favorit.

– Den smakar ungefär som hummerstuvning om man kokar den med dill och salt.

Olika sorters kantareller:

Den välkända gula kantarellen är vår allra vanligaste matsvamp, den har också ätliga släktingar i samma familj:

Trattkantarell - plockas senare än den gula kantarellen, i september-oktober. Bör ej förväxlas med den giftiga spindelskivlingen.

Rödgul trumpetsvamp - trivs ofta i fuktig vitmossmiljö. Liknar trattkantarellen och har samma matvärde, behåller den gula färgen på foten vid tillagning.

Svart trumpetsvamp - liknar gamla fjolårslöv, läcker i smaken. Lämplig att torka.

TT
Så här jobbar Borås Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons