Annons
Nyheter

Globalt samarbete när nytt stridsflyg utvecklas

Japan • Publicerad 9 december 2022
Japans tidigare premiärminister Yoshihide Suga i ett japanskt stridsflygplan av typen F-4EJ Kai i november 2020.
Japans tidigare premiärminister Yoshihide Suga i ett japanskt stridsflygplan av typen F-4EJ Kai i november 2020.Foto: Kimimasa Mayama/AP/TT

Japan, Storbritannien och Italien ska tillsammans utveckla nästa generations stridsflygplan, meddelar länderna. På animerade bilder ses de strömlinjeformade nya planen flyga över London, Rom och Japans högsta berg, Fuji.

Planet beräknas stå klart år 2035 och projektet kan i framtiden komma att omfatta fler allierade, däribland USA och länder i Europa.

Annons

I ett gemensamt uttalande uppger de tre samarbetspartnerna att det "ambitiösa projektet kommer att öka vår avancerade militära kapacitet och tekniska övertag" i en tid då hot och aggressioner ökar världen över.

Kostnaden för projektet är ännu okänd. Japan, Storbritannien och Italien lägger redan miljarder på utvecklingen av högteknologiska stridsflygplan.

Frankrike, Tyskland och Spanien utvecklar parallellt ett eget stridsflygplan, liksom USA.

TT
Så här jobbar Borås Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons