Annons
Nyheter

Gigantiskt isblock riskerar rasa i Alperna

Italien • Publicerad 6 augusti 2020
Ett enormt isblock från glaciären Planpincieux på Mont Blancmassivet riskerar att kollapsa.
Ett enormt isblock från glaciären Planpincieux på Mont Blancmassivet riskerar att kollapsa.Foto: Stefano Bertolino/AP/TT

Över 70 människor har evakuerats från en skidort i italienska Alperna då ett enormt isblock från glaciären Planpincieux på Mont Blancmassivet riskerar att kollapsa. Isblocket på 500 000 kubikmeter är lika stort som katedralen i Milano eller en fotbollsplan med 80 meter hög is.

Enligt experter kan den stigande temperaturen i området göra att isblocket lossnar från glaciären och glider ner från berget, med risk för att skada byggnader i skidorten.

Annons

Evakueringen av 75 människor, däribland 15 boende i området, började på torsdagen och vägar till dalen Val Ferret spärrades samtidigt av. Enligt borgmästaren Stefano Miserocchi är de närmsta 72 timmarna kritiska.

Isblocket är beläget på en höjd av omkring 2 600–2 800 meter över havet.

TT
Så här jobbar Borås Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons