Annons
Nyheter

Giftig svamp till salu

Köpt svamp av en handlare på torget?
Nyheter • Publicerad 2 september 2014
Foto: KARIN MARKHEDE / TT / TT

Kolla i så fall. Det kan ha varit giftsvamp.

Bland varorna i ett stånd i Göteborg hittade en kund en hel back med flugsvamp.

Annons

Försäljaren visste inte vad han sålde för svamp, men kvinnan som på måndagen tänkt köpa blev misstänksam, tog en bild lät en svampexpert titta på den. Han var säker på sin sak: Det var brun flugsvamp som låg i plastbacken.

– Den är i stort sett lika giftig som den röda flugsvampen, säger Magnus Neuendorf, Botaniska trädgården i Göteborg till gp.se. Den som äter den blir väldigt magsjuk och får hallucinationer.

Det är kommunen som ska kontrollera matförsäljning och hantering, men just när det gäller torghandel är det lite besvärligt.

– För den som bara säljer någon enstaka gång på torget finns ingen registreringsplikt, säger Daniel Eek, avdelningschef på miljöförvaltningens livsmedelskontroll i Göteborg.

Han skickade på tisdagen två inspektörer till Kungstorget där svamphandlaren stod under måndagen. Men vem handlaren var visste kommunen inte.

Polisen, som den misstänksamma kunden slog larm hos, träffade däremot försäljaren, som då slängt den farliga svampen.

Att någon försökt sälja giftsvamp har Daniel Eek aldrig hört talas om. Han tycker kunder ska vara vaksamma både när det gäller svamp och annan mat.

Mild smak med bittert slut

Det finns cirka 25 olika arter av flugsvamp i Sverige. Det är hattsvampar och mer eller mindre giftiga. Om man ändå vill smaka på en flugsvamp så beskrivs smaken som mild, fast med bitter eftersmak.

100-200 personer per år tas in på sjukhus efter att ha ätit giftig svamp. Totalt finns i Sverige 30-40 farliga arter.

Källa: Nationalencyklopedin

TT
Så här jobbar Borås Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons