Annons
Nyheter

Georgiens expresidents hungerstrejk avblåst

Georgiens fängslade expresident Mikhail Saakasjvili inledde på onsdagen en ny hungerstrejk sedan han inte fått delta i en domstolsförhandling via videolänk från sjukhuset.
Men på kvällen är strejken redan över.
Georgien • Publicerad 14 december 2022
Georgiens fängslade expresident Mikhail Saakasjvili. Arkivbild.
Georgiens fängslade expresident Mikhail Saakasjvili. Arkivbild.Foto: Irakli Gedenidze/AP/TT

Den 54-årige exledaren har de senaste månaderna vårdats på sjukhus med beväpnade vakter. Han fördes dit efter att ha hungerstrejkat i 50 dagar i protest mot att han fängslades den 1 oktober.

Människorättsgrupper har fördömt fängslandet som politiskt motiverat.

Annons

Onsdagens domstolsförhandling sköts upp efter att myndigheterna inte lyckats ordna en videolänk mellan rättssalen och sjukhuset. Efter det lät Saakasjvilis advokat meddela att han inleder en ny hungerstrejk – som ställdes in redan samma kväll.

Avblåst strejk

"Jag har nu nåtts av ett meddelande från Europaparlamentets ledamöter som kategoriskt ber mig att stoppa hungerstrejken i det här skedet", uppger ex-presidenten i ett skriftligt meddelande.

Det här för att inte ge myndigheterna en förevändning att anklaga Saakasjvili för att skada sig själv, lyder motiveringen.

Nekas medicinsk behandling

Oberoende läkare som har undersökt Saakasjvili har länge varnat för att hans liv är i fara eftersom han har nekats adekvat medicinsk behandling. Georgiska myndigheter har dock insisterat på att han får den vård han behöver.

En medicinsk rapport gjorde nyligen gällande att Saakasjvili förgiftats av tungmetaller och att han kan avlida utan rätt behandling. Enligt en läkare har expresidenten förlorat runt 40 kilo sedan han fängslades.

Saakasjvilis advokater har krävt att fängelsestraffet ska skjutas upp på grund av hans dåliga hälsa.

Mikhail Saakasjvili var landets president mellan 2004 och 2013. Han dömdes 2018 i sin frånvaro till sex års fängelse för "missbruk av ämbetet", och fängslades i oktober 2021, kort efter det att han återvänt från sin exil i Ukraina.

Enligt Amnesty International är behandlingen av Saakasjvili "uppenbar politisk hämnd".

TT
Så här jobbar Borås Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons