Annons
Nyheter

Genterapi mot framtida depressioner?

Genom att manipulera en gen i cellerna i en viss del av hjärnan kan man häva svåra, tidigare obotliga, depressioner, anser forskare som nu håller på att ta fram ett sådant läkemedel.
Nyheter • Publicerad 21 oktober 2010

Forskarna, bland dem Therese Eriksson och Per Svenningsson vid Karolinska institutet, har funnit att ett visst protein kallat p11 förmodligen kan kopplas till depressioner hos både möss och människor.

I ett försök, som redovisas i kommande nummer av Science Translational Medicine, studerade forskarna möss där genen som ligger bakom tillverkningen av p11 hade slagits ut. Mössen visade tydliga symtom motsvarande depression hos människa, de var till exempel inte ett dugg sugna på att dricka sockervatten.

Annons

När mössen behandlades så att aktiviteten i genen återställdes i en del av hjärnan kallad accumbenskärnan – en nyckelspelare i hjärnans belöningssystem – började djuren att bete sig normalt igen.

Forskarna undersökte också hjärnor från avlidna människor och fann att halterna av p11 var tydligt sänkta i accumbenskärnan hos dem som hade haft diagnosen depression före döden, vilket ger stöd åt hypotesen att p11-brist har någonting att göra med grundorsakerna till sjukdomen.

Försök med genterapi på människa blir nu nästa steg. Två av de ledande amerikanska forskarna bakom studien har personliga intressen i en sådan utveckling, de har delar av patenträttigheterna till genterapi mot p11.

TT
Så här jobbar Borås Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons