Annons
Nyheter

GD kan radera mejl och ändå sitta kvar

Skogsstyrelsens generaldirektör Herman Sundqvist blir kvar, åtminstone till februari.
Han låter familjens stora skogsinnehav vila och har medgivit att det inte var rätt att radera mejl som kunde vara offentliga handlingar.
Ekonomi • Publicerad 19 oktober 2021
Skogsstyrelsens generaldirektör Herman Sundqvist har regeringens fortsatta förtroende. Arkivbild.
Skogsstyrelsens generaldirektör Herman Sundqvist har regeringens fortsatta förtroende. Arkivbild.Foto: Jessica Gow/TT

– Om det hade varit en generaldirektör som inte själv hade sett något fel i detta hade det varit en annan sak, säger näringsminister Ibrahim Baylan (S) som svar på frågan om regeringen har förtroende för myndighetschefer som raderar offentliga handlingar.

Baylan kallade i förra veckan Sundqvist, generaldirektör för Skogsstyrelsen sedan 2016, till ett möte. Det var efter uppgifter i bland annat Dagens Nyheter och TV4 om att han och hans familj under hans tid som myndighetschef utökat sitt stora skogsinnehav. Innehavet kunde innebära jävssituationer eftersom Skogsstyrelsen bland annat behandlar ansökningar från skogsägare som vill avverka.

Erkände fel

Annons

SVT rapporterade också om att Sundqvist raderat mejl han skickade och tog emot genom sin privata e-postadress i rollen som generaldirektör. Det har han tidigare sagt var fel och något han inte borde ha gjort.

Om skogsinnehavet och hanteringen av det skriver Sundqvist, i en kommentar efter mötet med näringsministern:

"Som ett resultat av dagens möte har jag efter samråd med min fru beslutat att låta vårt skogsbrukande vara vilande. Det innebär att vi under min tid som generaldirektör inte kommer att vidta annat än skogsvårdsåtgärder och åtgärder som är nödvändiga efter exempelvis en storm."

Går ut

Herman Sundqvist förordnande som generaldirektör går ut om fyra månader, i februari nästa år. På frågan om vad som händer sedan säger näringsministern att han inte vill spekulera om det, något beslut är hursomhelst inte fattat i regeringen.

– Vi lämnar besked så fort det är klart, säger Ibrahim Baylan.

TT
Så här jobbar Borås Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons