Annons
Nyheter

Fortsatt högt gaspris – i två år till

Priset på naturgas i Europa – en viktig faktor bakom priset på el i Sverige – kommer troligen ligga kvar på höga nivåer i två år till, enligt Chris O'Shea, vd för den brittiska energijätten Centrica.
Samtidigt anklagar IEA-chefen Ryssland för att ligga bakom energikrisen i EU.
Ekonomi • Publicerad 12 januari 2022
Naturgas har blivit en het råvara i den europeiska energikrisen. Arkivbild.
Naturgas har blivit en het råvara i den europeiska energikrisen. Arkivbild.Foto: Koji Sasahara/AP/TT

– Det finns ingen anledning att tro att energipriserna kommer att sjunka snart. I prissättningen på marknaden ser det ut som att vi kommer att ha höga gaspriser i ett och ett halvt eller två år till, säger Centricachefen Chris O'Shea rapporterar nyhetsbyrån Bloomberg med hänvisning till en BBC-intervju.

IEA: Ryssland kan lätt leverera mer

Chefen för det internationella energiorganet IEA Faith Birol riktar samtidigt skarp kritik mot Ryssland för att strypa gasflödet till Europa.

Annons

Birol antyder att det finns geopolitiska motiv till den ryska linjen, kopplade till konflikten kring Ukraina och den nya rysk-tyska gasledningen Nord Stream 2 – som ännu inte fått tyskt tillstånd för att tas i bruk.

IEA räknar med att Ryssland skulle kunna leverera minst 30 procent mer naturgas till Europa än vad som görs i dag, enligt Birol. Han säger att det även är tydligt att det är den ryska gasjätten Gazprom som dränerar de gaslager som de kontrollerar på den europeiska kontinenten för att skapa en bild av brist på naturgas.

– De låga lagernivåerna i Gazproms EU-baserade anläggningar utgör omkring hälften av det underskott på naturgas som EU har, detta trots att Gazproms lager bara står för 10 procent av EU:s totala lagerkapacitet, säger Birol.

Högre än normalt

Priset på naturgas på den holländska råvarumarknaden – som då den europeiska kraftmarknaden är sammankopplad även påverkar svenska elpriser – sköt i höjden i oktober. Den 21 december slogs ett historiskt rekord på nästan 188 euro per megawattimme. Priset har sedan dess fallit tillbaka till omkring 80 euro per megawattimme, men även detta är historiskt tre till fyra gånger högre än normalt.

Under de fem åren före höstens pristopp pendlade naturgaspriset kring 20–30 euro per megawattimme, med ett bottennapp under 3:40 euro när Europa var till stora delar nedstängt i maj 2020.

TT
Så här jobbar Borås Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons