Annons
Nyheter

Gaspriset fortsätter uppåt

Ekonomi • Publicerad 5 januari 2022
Flödet av naturgas från Ryssland till Centraleuropa är nere på den lägsta nivån på minst sju år, vilket bidrar till att trycka upp priset. Arkivbild
Flödet av naturgas från Ryssland till Centraleuropa är nere på den lägsta nivån på minst sju år, vilket bidrar till att trycka upp priset. ArkivbildFoto: Pavlo Palamarchuk AP/TT

Det europeiska priset på naturgas fortsätter uppåt för tredje dagen i rad. På den nederländska marknaden stiger priset över 9 procent efter lyften med mer än 10 procent både i måndags och tisdags.

Utvecklingen är snarlik på den brittiska marknaden.

Annons

Bakom utvecklingen ligger strypt flöde av rysk naturgas till Centraleuropa, som nu är nere på den lägsta nivån på sju år. Samtidigt sjunker vintertemperaturerna.

Den ökade osäkerheten kring det geopolitiska läget mellan Ryssland och Ukraina fortsätter också prägla marknaden. Amerikanska underrättelsekällor har varnat för en möjlig rysk invasion i närtid.

För att hantera de kraftiga prisrörelserna har stora energibolag, som Fortum-kontrollerade Uniper, tvingats bygga upp kassan med hjälp av nya krediter.

TT
Så här jobbar Borås Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons