Annons
Nyheter

Gamla fartyg med rysk olja hot mot Östersjön

Ekonomi • Publicerad 2 juli 2023
Gamla fartyg i uselt skick med olja hotar Östersjöns miljö, enligt Länsstyrelsen i Blekinge. Arkivbild.
Gamla fartyg i uselt skick med olja hotar Östersjöns miljö, enligt Länsstyrelsen i Blekinge. Arkivbild.Foto: Åsmund Isaksen

En armada av gamla fartyg som fraktar rysk olja till länder långt bort hotar nu Östersjön, rapporterar SVT.

Fartygen är i uselt skick, med rostiga skrov, dålig navigationsutrustning och pressad personal. De transporterar olja från Ryssland som västländerna nu inte vill ha på grund av sanktionerna till länder långt bort som inte har något emot att handla med Ryssland.

Annons

Då sanktionerna infördes byggde Ryssland enligt analysföretaget S&P upp en skuggflotta med 400 gamla fartyg. De kör nu oljan genom bland annat Östersjön.

– De här fartygen är äldre och sämre. Vi ser en ökad risk för oljeutsläpp i Östersjön. Gamla oljefartyg i undermåligt skick nära vår kust är oroväckande, säger Peter Ryman, försvarsdirektör på Länsstyrelsen i Blekinge till SVT.

TT
Så här jobbar Borås Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons