Annons
Nyheter

Fyra av tio handlare utsatta för brott

Ekonomi • Publicerad 11 januari 2023
Svensk Handels Trygghetsbarometer visar att det fortsatt är många handlare som uppger att de utsätts för brott. Arkivbild.
Svensk Handels Trygghetsbarometer visar att det fortsatt är många handlare som uppger att de utsätts för brott. Arkivbild.Foto: Claudio Bresciani / TT

Brottsligheten mot svenska butiker ligger fortsatt kvar på en hög nivå. Under fjärde kvartalet 2022 uppgav 44 procent av handlarna att de utsatts för stöld eller ringa stöld, visar Svensk Handels Trygghetsbarometer.

"Tyvärr tvingas vi konstatera att handelns brottsutsatthet fortsatt befinner sig på allt för höga nivåer. Under senare tid har vi kunnat ta del av hur stölder av populära varor, till exempel kött, blivit ännu vanligare", säger Nina Jelver, tillförordnad säkerhetschef på Svensk Handel, i ett pressmeddelande.

Annons

Svensk Handel menar att läget är akut för många handlare och att butiker riskerar att behöva stänga igen. Man ser även att det fortsatt är få handlare som anmäler stölder – färre än hälften av händelserna leder till en polisanmälan.

"Det är lätt att vifta bort stölder som ett litet problem, men 2021 stals det för 8,5 miljarder inom den svenska handeln. Det är enorma siffror som innebär stora svårigheter för många av våra medlemmar, inte minst i dessa tuffa tider", säger Nina Jelver vidare.

TT
Så här jobbar Borås Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons