Annons
Nyheter

Kris på ortopeden inför sportlovet

Sjukvård • Publicerad 11 februari 2021
Inför sportlovet är det kris på ortopeden vid Östersunds sjukhus. Arkivbild.
Inför sportlovet är det kris på ortopeden vid Östersunds sjukhus. Arkivbild.Foto: Patrick Sörquist/TT

Inför anstormningen av sportlovslediga i backarna är det kris på ortopeden vid Östersunds sjukhus. Ortopedchefen varnar för att det finns risk för att vårdplatserna inte kommer att räcka till under vintersäsongen, rapporterar lokala medier.

Orsaken till krisen är personalbrist på ortopedkliniken.

Annons

– Svårigheten kommer krasst sett att vara att få vårdplatserna att räcka till under vintersäsongen. Vi har en väldigt stor variation på inflöde mellan olika veckor och även dagar. Historiskt sett så räcker inte 21 vårdplatser till alla dagar, särskilt när det är mycket folk i fjällen, säger Kristian Stjerna, områdeschef för område ortopedi till Länstidningen i Östersund.

Bemanningsproblemen beror på en ovanligt stor omsättning på personal under 2020.

– Jag skulle säga att det är olika faktorer och inte bara ett skäl. Men vi ser mycket efterverkningar av den intensiva pandemihanteringen vi har haft under 2020, det skulle jag säga är den starkast bidragande orsaken, säger han.

Verksamheten ska nu försöka hyra in personal. Främst saknar avdelningen sjuksköterskor. Av cirka 24 sjukskötersketjänster är 16 tjänster besatta.

TT
Så här jobbar Borås Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons