Annons
Nyheter

Ful teknik fyller 40

Födelsedagen närmar sig för världens fulaste 40-åring.
Nyheter • Publicerad 1 september 2014
Foto: FREDRIK PERSSON / TT

Den 23 september 1974 sändes text-tv för allra första gången.

Och trots alla fräscha moderna internetalternativ, behåller text-tv sitt pixliga grepp om publiken.

Annons

Fjorton rader text. Trettiosju nerslag på varje rad. Sammanlagt 518 tecken. Så mycket innehåll ryms på en sida i text-tv. Det vill säga precis så många bokstäver och mellanslag som du läst när du kommit till den här meningens allra sista tecken, det vill säga punkten som strax avslutar detta stycke.

Det korta formatet och det i dag minst sagt föråldrade, kantiga utseendet är kanske text-tv:s allra mest utmärkande kännetecken. Snart sagt alla som haft, eller så mycket som bara gått förbi, en tv-apparat vet precis hur text-tv ser ut, även om man inte tillhört den frälsta gruppen text-tv-anhängare.

Sportresultaten

När text-tv hade sin verkliga storhetstid på 1990- och 2000-talet räknade SVT med som mest omkring tre miljoner tittare dagligen. Särskilt nyheterna på sidan 100 och – det verkliga flaggskeppet – sidan 377 med sportresultat, lockade miljoner att fingra med fjärrkontrollen.

– Man får, snabb, överskådlig, åtkomlig och professionellt förpackad information i ett antal ämnen som faktiskt intresserar folk; nyheter, sport, ekonomi och tv-sidor, säger Sveriges Televisions Torbjörn Jacobsson som började jobba med text-tv 1980, bara ett år efter den svenska starten för 35 år sedan.

Han pekar också på en annan gigantisk fördel för text-tv, jämfört med tv, radio och tidningar som fram tills dess hade varit de enda nyhetsförmedlarna.

– Tittaren kunde för första gången själv bestämma när de ville titta och vad man ville läsa. De slapp vara så styrda av redaktörer, säger Torbjörn Jacobsson.

Nyhetshändelser

Den 23 september 1974 inledde BBC sina text-tv-sändningar, "Ceefax", sedan bolagets tekniker skapat möjligheten att sända text i "ledigt" eterutrymme. Den ursprungliga idén var att underlätta textning för hörselskadade, men man insåg snabbt potentialen i att kunna sända ut hela textsidor till tv-apparaterna. Tittarna skulle få fri tillgång till precis samma information som journalisterna på BBC:s nyhetsredaktion.

Succén var inte omedelbar, vare sig i Storbritannien eller fem år senare i Sverige. Inledningsvis fanns inga tv-apparater som kunde ta emot text-tv-signalen. Torbjörn Jacobsson berättar att man i Sverige till och med gav 160 tv-apparater till en första provpublik. Sedan växte mediet snabbt. Stora nyhetshändelser som mordet på Olof Palme, det första gulfkriget och – ej att förglömma – sportresultat och aktiekurser i realtid ledde till att text-tv fick sitt publika genombrott.

Annons

Stark ställning

Sedan blev text-tv en institution. Formatet blev till och med så populärt och så invant att en särskild text-tv-applikation till smarta telefoner och läsplattor, absurt nog, var en av de mest nedladdade. Till och med i en värld med små handhållna datorer som kan visa perfekta bilder, filmer och tjusigt grafiskt presenterade nyheter, föredrar många, i alla fall i Sverige, fortfarande text-tv:s sjuttiotalistiska form och funktion.

I Storbritannien lades Ceefax ner 2012. Men något omedelbart nerläggningshot svävar inte över SVT:s text-tv, även om tittandet de senaste åren dalat rejält.

– Text-tv har fortfarande en oerhört stark ställning. Tittarsiffrorna måste rasa mycket mycket mer för att vi skulle börja ifrågasätta vår text-tv, säger Ulf Johansson som är programchef för SVT:s riksnyheter och ansvarig utgivare för text-tv.

Text-tv 40 år

Världens första text-tv-sändning genomfördes av brittiska BBC den 23 september 1974. Från början var målet att texta program för hörselskadade. Ambitionen ändrades till en texttjänst med nyheter, sport, ekonomi och tv-tablåer. Tjänsten döptes till Ceefax – en sorts förkortning för "see the facts" (se fakta). Ceefax lades ner 2012.

I Sverige började text-tv sändas den 12 mars 1979. Det första text-tv-textade programmet var "Konstverk berättar". Den första text-tv-datorn döptes till Mormor som kunde laddas med 64 sidor med hjälp av hålremsor.

Det karaktäristiska utseendet har i princip hängt med sedan starten. En text-tv-sida rymmer 14 rader text med 37 nerslag på varje rad, sammanlagt 518 tecken. Färgerna är vit, gul, grön, röd, cyan och magenta på svart bakgrund.

TT
Så här jobbar Borås Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons