Annons
Nyheter

Friskolor förskingrades på 13 miljoner kronor

Två personer med koppling till de utdömda Römosseskolorna i Göteborg åtalas för grova ekobrott.
Enligt åtalet har de misstänkta förskingrat 13 miljoner kronor i skolpeng.
Brott • Publicerad 2 november 2021
Römosseskolan i Angered, en av de tre friskolor i Göteborg som Skolinspektionen dragit in tillståndet för efter upprepat fiffel.
Römosseskolan i Angered, en av de tre friskolor i Göteborg som Skolinspektionen dragit in tillståndet för efter upprepat fiffel.Foto: Adam Ihse/TT

Pengarna har bland annat gått till en av de åtalade själv och till organisationer i Somalia, enligt ett pressmeddelande från Ekobrottsmyndigheten.

Vad pengarna använts till i Somalia har inte kunnat klarläggas.

Annons

– Det är fruktansvärt. Detta är ju pengar som skulle ha gått till barnens utbildning, säger Axel Darvik (L), grundskolenämndens ordförande i Göteborg.

– Och detta är sannolikt inte allt, med tanke på att skolan varit igång i 20 år. Det är ett allvarligt problem i Sverige med välfärdsbrott där man utnyttjar offentligfinansierad verksamhet för att få ut pengar till helt annan verksamhet, fortsätter han.

Göteborgs stad planerar nu att försöka få tillbaka de skattepengar som misstänks ha förskingrats.

– Men skollagstiftningen är svag. Det finns inga möjligheter att återkräva pengar som gått till fel ändamål. Vi får därför driva ett skadeståndskrav mot skolan, säger Axel Darvik.

Senaste åren

Tisdagens åtal är det andra med koppling till friskoleverksamheten. I slutet av september åtalades samma personer för grova bokföringsbrott i ett företag som sades sälja tjänster till friskolehuvudmannen.

Chefsåklagare Henric Fagher vid Ekobrottsmyndigheten yrkar även på näringsförbud mot de bägge misstänkta samt företagsbot för de involverade företagen. Brottsmisstankarna gäller förskingring och grovt bokföringsbrott under 2017-2021.

Så sent som förra veckan stoppade Skolinspektionen skolverksamheten genom att dra in tillståndet för de tre Römosseskolorna i Göteborg. Kritiken gällde ledningens oförmåga att hålla koll på ekonomin, vilket lett till att miljontals kronor kunnat försvinna.

Beslutet gällde även en fjärde Römosseskola i Borås, som dock inte varit verksam.

Hundratals elever

Skolinspektionens beslut innebär att Göteborgs kommun skyndsamt måste omplacera cirka 600 elever.

Huvudmannen, Föreningen Framstegsskolan kan dock överklaga beslutet.

Römosseskolorna, som har en muslimsk inriktning, har tidigare fått kritik av Skolinspektionen för brister i undervisningen och religiös påverkan.

TT
Så här jobbar Borås Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons