Annons
Nyheter

Fridolin upprörd av religiöst tryck i skolan

Många förskolor kan tänka sig att tvinga barn att bära slöja om föräldrarna vill det, visar en rundringning som Göteborgs-Posten gjort.
Göteborg • Publicerad 5 juni 2018
Foto: Erik Mårtensson/TT

Nu kallar utbildningsminister Gustav Fridolin Skolinspektionen och de ansvariga för skolverksamheten i Stockholm, Göteborg och Malmö till ett möte.

– Jag har haft samtal med de övermän som är ansvariga för skolan tidigare. Men att det fortfarande finns en osäkerhet kring de här frågorna är oroande, säger han till GP.

Annons

Tidningen ringde till 40 kommunala förskolor i utsatta områden i Göteborg, Stockholm och Malmö och utgav sig för att vara en förälder som ville att den femåriga dottern skulle bära slöja. På 27 av 40 förskolor blev svaret att personalen kunde tänka sig att aktivt kontrollera och se till att barnet hade slöja på sig.

Enligt Gustav Fridolin handlar det om solklara brott mot skolans värdegrund.

– Man får aldrig hamna i en situation där skolan kompromissar med barns rättigheter, säger han.

TT
Så här jobbar Borås Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons