Annons
Nyheter

Fredspriset till inspärrad dissident

Den fängslade kinesiske dissidenten Liu Xiaobo tilldelades på fredagen Nobels fredspris för sin "långa och icke-våldsamma kamp för centrala mänskliga rättigheter i Kina".
Nyheter • Publicerad 8 oktober 2010
Foto: 

Nobelkommittén i Oslo underströk att "det finns ett nära samband mellan mänskliga rättigheter och fred".

Den 54-årige litteraturprofessorn och författaren Liu är veteran i dissidentsammanhang. Han deltog redan 1989 i protesterna på Himmelska fridens torg och dömdes även då till fängelse. I år var Liu en av förhandstipsens favoriter till fredspriset.

Annons

Prisbeskedet var därmed också en klar markering mot Pekingregeringens syn på mänskliga rättigheter. Kommitténs ordförande Thorbjörn Jagland sade att ledamöterna inte beaktat väntat missnöje från Kina.

– Vi förhåller oss till Alfred Nobels vilja och de får reagera på vårt beslut som de vill, sade Jagland sedan han läst upp motiveringen.

"Så begeistrad"

I Peking fick nyhetsbyrån AFP telefonkontakt med pristagarens hustru Liu Xia:

– Jag är så begeistrad, så begeistrad, jag vet inte vad jag ska säga, sade hon.

– Jag vill tacka alla som stödjer Liu Xiaobo. Jag vill tacka Nobelkommittén, (de tidigare pristagarna) Vaclav Havel och Dalai lama samt alla människor som stött Liu Xiaobo, fortsatte hon och vädjade till regimen att släppa maken.

Nobelkommittén kan inte själv ta kontakt med pristagaren, som sitter fängslad i provinsen Liaoning i nordöstra Kina, men Liu Xia sade att polisen hade lovat att köra henne dit under lördagen så att hon kan berätta om utmärkelsen.

Manar till ansvar

I sin motivering påpekade Nobelkommittén att Kina det senaste decenniet gjort ekonomiska framsteg utan motstycke. Hundratals miljoner människor har lyfts ur fattigdom och utrymmet för ökat politiskt deltagande har vidgats.

Samtidigt dömdes Liu Xiaobo i fjol till elva års fängelse för uppvigling sedan han varit med och skrivit Charta 08 – ett manifest med krav på långtgående politiska reformer i Kina och respekt för mänskliga och demokratiska rättigheter; religionsfrihet, mötesfrihet och yttrandefrihet.

Annons

Jagland uppmanade Kina att som ny politisk och ekonomisk stormakt ta större ansvar för sådana rättigheter.

Peking varnar

I sin första officiella kommentar upprepade Kinas regering vad den hävdat redan under förhandsspekulationerna: att Liu Xiaobos verksamhet är oförenlig med fredsprisets avsikter. Pekingregeringen sade också att priset kan komma att skada relationerna mellan Norge och Kina.

Norske statsministern Jens Stoltenberg sade dock att "Liu Xiaobo får priset för sitt försvar av yttrandefrihet och demokrati på ett sätt som förtjänar uppmärksamhet och respekt". Han underströk att diskussioner om mänskliga rättigheter är återkommande inslag i relationerna mellan Norge och Kina.

Utrikesminister Carl Bildt skrev på sin blogg att han hoppas att "man i Kina skall se priset till Liu Xiaobo som en uppmaning till att gå vidare mot ett allt mer öppet och harmoniskt samhälle".

Redan före beskedet i Oslo hade den irländska spelfirman Paddy Power börjat betala ut vadslagningsvinster till dem som satsat på kinesen som pristagare.

TT
Så här jobbar Borås Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons