Annons
Nyheter

Fransk varning för strandknark

Frankrike • Publicerad 3 mars 2023
Kokain har flutit iland på stränderna i Normandie, här utanför Colleville-sur-Mer. Arkivbild.
Kokain har flutit iland på stränderna i Normandie, här utanför Colleville-sur-Mer. Arkivbild.Foto: David Vincent/AP/TT

Stränderna i Normandie har fått ovanligt många besökare den senaste veckan. Anledningen är att över två ton kokain har spolats iland längs Frankrikes nordvästra kust.

Nu varnas allmänheten för att plocka på sig paket som kan innehålla narkotikan.

Annons

– Att inneha något av dessa små paket och frakta dem är ett brott som kan ge upp till tio års fängelse, säger den lokale åklagaren Philippe Astruc.

Han varnar även lycksökarna för att narkotikan är ovanligt ren, mellan 80 och 90 procent rent kokain, och därmed utgör en stor hälsofara och kan vara dödlig.

Det är ännu oklart varifrån kokainet kommer, men den narkotika som hittills påträffats – och lämnats in – tros vara värd motsvarande 1,5 miljarder kronor. Beväpnad polis bevakar nu stränderna med hjälp av bland annat helikoptrar.

Lokalbefolkningen tar dock uppståndelsen med ro.

– Havet har gett oss mycket, men det här är självklart lite ovanligt, säger Yves Asseline, borgmästare i fiskebyn Reville.

TT
Så här jobbar Borås Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons