Annons
Nyheter

Mord i giraffreservat utreds som terrorism

Den händelse där sex franska hjälparbetare och två nigerier, en guide och en chaufför, sköts till döds i ett giraffreservat i Niger kommer nu att utredas av franska anti-terroråklagare. Det är den första attacken på decennier som sker i det populära naturområdet.
Niger • Publicerad 10 augusti 2020
Frédéric de Saint-Sernin, vice ordförande för den franska hjälporganisationen Acted, håller presskonferens om de sex hjälparbetare som mördats i Niger.
Frédéric de Saint-Sernin, vice ordförande för den franska hjälporganisationen Acted, håller presskonferens om de sex hjälparbetare som mördats i Niger.Foto: Nicolas Garriga/AP/TT

Söndagens attack ägde rum i vildmarksområdet Koure beläget cirka en timmes körning sydöst om huvudstaden Niamey. Det tros vara den första attacken att ske på över 20 år i Koure, som på grund av sitt unika bestånd av västafrikanska giraffer blivit ett allt mer populärt turistmål under åren.

– Alla åker vi till Koure på helgutflykter för det är så lättillgängligt. Alla åker dit, till och med ambassadörer, diplomater, lärare. Det anses inte vara ett farligt område alls, säger en västerländsk hjälparbetare.

Annons

Gärningsmännen färdades på motorcyklar och är ännu oidentifierade. Ingen har tagit på sig ansvaret för dådet men flera jihadistgrupper är aktiva i den intilliggande regionen Tillaberi, däribland Boko Haram och Islamiska staten i Sahara.

Franska åklagare ska nu utreda anklagelserna om mord "med koppling till terrorism" och "kriminellt samröre med terrorism".

På plats i inledde samtidigt nigeriska soldater, understödda av franskt luftstöd, jakten på gärningspersonerna

"En sökinsats tillsammans med våra partners pågår för att röka ut människorna bakom dessa avskyvärda dåd och stärka säkerheten i området", uppger Nigers inrikesdepartement i ett uttalande.

De mördade hjälparbetarna tillhörde den franska hjälporganisationen Acted, som genomfört humanitära insatser i Niger sedan 2010.

"Detta fruktansvärda brott får inte förbli ostraffat, men kommer inte heller att störa vårt åtagande att stödja Nigers folk", skriver organisationen i ett uttalande.

TT
Så här jobbar Borås Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons