Annons
Nyheter

FP förlorade mandat med fyra röster

Alliansen har preliminärt fått ytterligare ett mandat men har samtidigt förlorat ett – med fyra rösters marginal.
Nyheter • Publicerad 22 september 2010

Nu kan det bli överklaganden som avgör vilken majoritet riksdagen får.

När alla onsdagsröster – utlands- och sena förtidsröster – räknats i Göteborgs kommun hade Folkpartiet (FP) missat att överta ett fast mandat som Socialdemokraterna (S) preliminärt fick i valkretsen efter valnatten. Och om FP fått fyra röster fler hade partiet tagit S-mandatet.

Annons

– Man kan nog inte vara säker på det här förrän länsstyrelsen har räknat, säger matematikprofessor Svante Linusson på KTH till TT.

Ännu är dock resultatet preliminärt. Rösterna i Göteborg hade på onsdagen bara räknats en gång. När kommunerna räknat flyttas rösterna till länsstyrelserna för att räknas ännu en gång. Enligt Valmyndigheten kan det ske först under torsdagsförmiddagen.

Två mandat fattas

Innan siffrorna från Göteborg kom hade Miljöpartiet gått om Vänsterpartiet i Dalarna och övertagit ett fast mandat S preliminärt fått i kretsen. Det innebär i sin tur att ett utjämningsmandat i stället går till Centerpartiet (C).

Därmed har alltså alliansen gått från 172 till 173 mandat och är bara två mandat från egen riksdagsmajoritet. I Värmland – där också ett fast S-mandat kan gå till FP väger det ännu på onsdagskvällen på en knivsudd och bara rösterna från Arvika saknas.

Totalt räknas över 100 000 onsdagsröster. Efter Sverigedemokraternas inmarsch i riksdagen biter nu stora delar av övriga politiska Sverige på naglarna.

Nu ska länsstyrelserna kontrollräkna rösterna i valkretsarna, däribland Göteborg – där FP tycks ha missat ett S-mandat med så smal marginal.

Kan överklaga

Enligt Vivan Nilsson, informationsansvarig på Valmyndigheten, brukar bara "enstaka" röster skilja mellan räkning i kommuner och länsstyrelser.

Valmyndigheten har registrerat 895 ogiltiga röster i Göteborg, de flesta av dessa brukar dock vara blankröster.

Annons

Men det är möjligt att överklaga länsstyrelsens beslut till Valprövningsnämnden, som har sitt kansli i riksdagen.

– Den leds av en lagfaren domare och har ett antal partiledamöter från den sittande, gamla riksdagen, säger Vivan Nilsson.

Överklagande kan ske inom tio dagar efter att valresultatet kungjorts i Post- och Inrikes Tidningar. Nilsson bedömer att Valprövningsnämnden kan ta fram till någon gång i november på sig för beslut. Men redan den 5 oktober öppnas den riksdag som röstats fram, utan hänsyn till överklaganden.

– Den får sitta tills man gjort eventuella omräkningar, säger Nilsson.

TT
Så här jobbar Borås Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons