Annons
Nyheter

Fotbolls-VM 2022 kan flyttas

Det kan bli en ny omröstning om fotbolls-VM 2022. Utredningen av mutanklagelserna ska presenteras om åtta veckor.
Nyheter • Publicerad 2 juni 2014
Foto: Majdi Mohammed

I söndags tog anklagelserna om att Qatar ska ha mutat sig till fotbolls-VM 2022 ny fart. Brittiska Sunday Times avslöjade att över 30 miljoner kronor delades ut inför röstningsproceduren, och Internationella fotbollsförbundet (Fifa) har gett i uppdrag till utredaren Michael Garcia att undersöka om det har förekommit felaktigheter. På måndagen sade Lord Goldsmith, medlem i Fifas styrkommitté, att det kan bli en ny omröstning.

– Om korruptionsanklagelserna visar sig stämma måste röstningen göras om, sade Goldsmith, Storbritanniens tidigare justitiekansler, till BBC.

Annons

Kräver ny omröstning

Förbunden i Australien och Japan, vilka kandiderade mot Qatar, kräver en ny omröstning.

Mohammed bin Hammam, dåvarande ordförande i det asiatiska fotbollsförbundet, pekas ut som ansvarig för utbetalningarna av mångmiljonbeloppen till de Fifa-medlemmar som röstade för VM i Qatar. Mohammed bin Hammam, som under ett år var avstängd från alla fotbollsuppdrag, har ännu inte uttalat sig om uppgifterna.

Klart nästa vecka

Lennart Johansson, före detta vice ordförande i Fifa, anser att anklagelserna bör utredas av en oberoende part. Han skulle gärna se att fallet anmäls till idrottens skiljedomstol Cas, eftersom han menar att en internutredning inte är trovärdig.

– Det kan den ju aldrig bli om man utreder någonting som händer inom den egna familjen, säger Johansson till Radiosporten.

Utredarna ska slutföra vittnesintervjuerna och informationsinsamlingen i nästa vecka. Fifas rapport presenteras preliminärt sex veckor därefter.

Även röstningsprocessen för VM 2018, som tilldelades Ryssland, ska granskas.

TT
Så här jobbar Borås Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons