Annons
Nyheter

Förundersökning inleds mot virusforskare

Professor Åke Lundkvist saknade etiskt tillstånd för en antikroppsstudie som genomfördes på 450 personer i våras. Nu har åklagare fattat beslut om att inleda en förundersökning om brott.
Coronoaviruset • Publicerad 8 september 2020
Åklagare inleder en förundersökning om en antikroppsstudie som genomförts utan etiskt tillstånd. Arkivbild.
Åklagare inleder en förundersökning om en antikroppsstudie som genomförts utan etiskt tillstånd. Arkivbild.Foto: Henrik Montgomery/TT

Chefsåklagaren vid åklagarkammaren i Gävle, Micael Dahlberg, har gått igenom anmälan från Överklagandenämnden för etikprövning och bestämt sig för att inleda en förundersökning, rapporterar Läkartidningen.

– De uppgifter som har lämnats i anmälan från Överklagandenämnden är tillräckligt underlag för att anta att ett brott under allmänt åtal har förövats. Inledningsvis är min bedömning att det är den forskare som ansvarar för projektet som kan misstänkas för brott. Det är den som har att tillse att vederbörliga tillstånd finns, säger Micael Dahlberg till tidningen.

Annons

Den ansvariga forskaren, virologiprofessor Åke Lundkvist vid Uppsala universitet, bjöd i våras in 450 vänner och bekanta till en samlingslokal i en bostadsrättsförening för att ta blodprover. Syftet var undersöka förekomsten av antikroppar hos personer i olika delar av stockholmsområdet. Men studien saknade etiskt tillstånd, vilket kan leda till böter eller fängelse i högst sex månader.

Åke Lundkvist har tidigare förklarat för Överklagandenämnden att han aldrig hade för avsikt att publicera resultaten vetenskapligt. Resultaten offentliggjordes dock på andra sätt och fick stor spridning. Och enligt Micael Dahlberg krävs det hur som helst ett etiskt tillstånd för att genomföra en sådan studie. Utöver blodprovstagningen menar han att det också kan ha funnits en smittorisk när försöksdeltagarna samlades i möteslokalen.

TT har sökt Åke Lundkvist för en kommentar.

TT
Så här jobbar Borås Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons