Annons
Nyheter

Fortsatt rusning efter bostäder

Svenskarna dissar coronakrisen och köper bostäder som aldrig förr, och till fortsatt stigande priser.
Ekonomi • Publicerad 1 september 2020
Trångt i hallen. Arkivbild.
Trångt i hallen. Arkivbild.Foto: Yvonne Åsell/SvD/TT

Busfärsk statistik från Danske Bank visar att bostadsrätterna i snitt blev två procent dyrare i Stockholm i augusti jämfört med juli.

Priserna brukar stiga i augusti, men även rensat för den säsongseffekten steg priserna i Stockholms kommun med en procent.

Annons

Den färska prisstatistiken täcker bara in Stockholm. Hittills är det bara där som marknaden fortfarande inte riktigt har tagit igen coronaeffekten från i våras då priserna sjönk. I övriga riket och i de andra storstäderna Göteborg och Malmö är prisfallet återhämtat och priserna ligger på rekordnivåer.

Siffrorna från Danske Bank visar också att antalet affärer ligger klart högre än vad de gjort de senaste åren.

"Det är märkligt nog raketfart på bostadsrättspriserna i Stockholm även i augusti trots den pågående pandemin. Med detta sagt kan man notera att prisuppgången på villor är ännu större, kanske beroende just på covid-19:s implikationer för behovet av mer hemarbete framöver", skriver bankens chefsekonom Michael Grahn i en kommentar.

Framåt då?

Den stigande arbetslösheten borde i normalfallet dämpa priserna. Men fortsatt låga räntor och amorteringsfrihet gynnar privatekonomin.

"Man bör dock räkna med en lugnare takt i prisuppgången framöver, i linje med hushållens inkomstutveckling", skriver Grahn.

TT
Så här jobbar Borås Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons