Annons
Nyheter

Fortsatt kaos på E4 – har övernattat i bilarna

Trafikanter som sitter fast i långa köer efter snö- och halkkaoset på E4 mellan Jönköping och Huskvarna har fått övernatta i sina fordon.
Under morgonen började köerna röra på sig.
– Det rullar långsamt, säger Sara Lindström vid Trafikverket.
Under morgonen går inte tåg mellan Borås och Herrljunga på grund av väderläget.
Väder • Publicerad 3 april 2024 • Uppdaterad 3 april 2024

Vid halv sju på morgonen uppger Trafikverket att ett körfält öppnats på E4 och att vägen är farbar.

– Det har varit utmanade på flera håll, och vi har jobbat på bra för att lösa det här. Det rullar långsamt och i andra körfältet står lastbilar still, säger Sara Lindström, presskommunikatör.

Annons

Även på E20 är den värsta proppen löst men fordon står i vägkanterna som ska bärgas senare.

– Man ska tänka sig för när man kör där, men man kommer fram, säger Lindström.

Det hårda vädret har orsakat snö- och halkkaos bland annat längs Vättern. Trafikanter kan bli fast i köerna på E4 hela natten, varnar räddningstjänsten i Jönköpings kommun. Arkivbild.
Det hårda vädret har orsakat snö- och halkkaos bland annat längs Vättern. Trafikanter kan bli fast i köerna på E4 hela natten, varnar räddningstjänsten i Jönköpings kommun. Arkivbild.Foto: Johan Nilsson / TT

Något tidigare under morgonen var det fortfarande kökaos runt Jönköping och totalstopp på E4 i norrgående riktning och gamla länsväg 933. En lastbil hade lagt sig på tvären.

Strax före klockan tre på onsdagsmorgonen sade Göran Melin, biträdande räddningschef i Jönköpings kommun att köerna börjat rulla på vissa sträckor samtidigt som nya köer bildats på andra ställen.

– Delvis lossnar det och man frigör successivt fordon. Och det arbetet går framåt. Samtidigt händer det nya saker.

Arbete pågår med att få fram ytterligare tungbärgare till haveristerna. Melin säger att personer som fortfarande är fast i sina fordon bör räkna med att bli kvar där till morgonen.

– Det är fortfarande det som gäller. Vissa kommer att komma loss men vi vågar inte spekulera om när, säger Melin.

Enligt Trafikverket bör människor som suttit fast under natten kunna komma loss nu.

Undsätter strandade

Räddningstjänsten har varit ute med bland annat bandvagnar och fyrhjulingar för att undsätta personer som sitter fast. Avsikten har varit att kunna få fram vätska och värme till behövande och även få eventuella sjukvårdsbehov tillgodosedda.

"Vi vill att de som har behov signalerar till räddningstjänsten när vi rör oss i kön med fyrhjulingar. De som behöver akut hjälp ska kontakta 112", sade Göran Melin i ett pressmeddelande tidigare under natten.

Annons

Plogbilar arbetar också intensivt i området för att göra vägen farbar.

– Man ska inte ge sig ut i onödan, och har man sommardäck ska man absolut inte ge sig ut, säger Sara Lindström.

Vid tretiden på morgonen rapporterar polisen i Västra Götaland på sin hemsida att det är fortsatt stora trafikproblem i Skaraborg och Sjuhärad men att situationen börjar lätta.

De mest drabbade vägarna är fortfarande riksväg 26, 40 och 47 samt länsväg 200 i Tidan.

TT
Kristoffer Elisson SnyggSkicka e-post
Så här jobbar Borås Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons