Annons
Nyheter

Fortsatt hög ränta väntar i USA

Ekonomi • Publicerad 4 januari 2023
Jerome Powell, chef för den amerikanska centralbanken Federal Reserve. Arkivbild.
Jerome Powell, chef för den amerikanska centralbanken Federal Reserve. Arkivbild.Foto: Jacquelyn Martin/AP/TT

Den amerikanska centralbanken, Federal Reserve (Fed), räknar med att behålla styrräntan på en hög nivå "ett tag till" och göra ytterligare höjningar under året. Det framgår av protokollet från bankens decembermöte som blev offentligt på onsdagen, rapporterar CNBC.

Fed bedömer att det är nödvändigt att behålla den höga räntan fram till att inflationen visar säkra tecken på att vända tillbaka ned mot 2 procent.

Annons

Beskedet kommer efter att Fedchefen Jerome Powell meddelat en höjning med 0,50 procentenheter i december, till intervallet 4,25–4,50 procent, den högsta nivån på 15 år. Sammanlagt gjorde Fed sju höjningar 2022, däribland fyra så kallade trippelhöjningar på rad, för att få bukt med den skenande inflationen.

Bedömare spår att Fed kommer att ha pumpat upp räntan till 5,00–5,25 procent i slutet av 2023, för att sedan börja sänka den under nästa år.

TT
Så här jobbar Borås Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons