Annons
Nyheter

Fortsatt god temperatur på verkstadsgolvet

Toppen må ha passerats. Men svensk industri håller ändå god fart trots alla larm om lågkonjunktur, visar branschens återkommande mätning av temperaturen på verkstadsgolvet.
Ekonomi • Publicerad 12 december 2022
Fortsatt hyfsad god industrikonjunktur. På bilden en masugn vid stålbolaget SSAB i Oxelösund. Arkivbild.Foto: Anders Wiklund/TT

Det samlade indexet, som mäter aktiviteten i verkstadsindustrin, sjunker något från en hög nivå under fjärde kvartalet. Det är femte kvartalet i rad med vikande siffror, enligt bransch- och arbetsgivarorganisationen Teknikföretagens kvartalsvisa barometer.

Men ändå, sammantaget ökar orderingången något, även om bilden är något splittrad mellan delbranscher. Och andelen företag med fullt kapacitetsutnyttjande i sina tillverkningsanläggningar minskar bara lite, och ligger fortfarande över det historiska snittet. Likaså är efterfrågan på arbetskraft högt även om också den avtar något, enligt sammanfattningen av rapporten.

Annons

Men inför 2023 är utsikterna dystrare.

"Efterfrågan på teknikindustrins produkter är cyklisk och konjunkturtoppen är passerad för denna gång och i kombination med den kostnads- och inflationschock vi ser kommer att inverka negativ på teknikindustrins affärsläge framöver", skriver Bengt Lindqvist, ekonom på Teknikföretagen, i en kommentar.

Speciellt byggindustrin ser oroande ut inför 2023:

"Teknikföretag som levererar till Sveriges byggsektor börjar redan nu märka av en minskad orderingång från byggindustrin", skriver Lindqvist.

Men arbetsmarknaden är generellt sett god i verkstadsindustrin fortfarande med brist på arbetskraft.

"Behovet av arbetskraft har minskat något från en hög nivå. Effekterna på arbetsmarknaden följer dock den allmänna konjunkturutvecklingen med eftersläpning så effekterna här kommer först senare", fortsätter Lindqvist.

TT
Så här jobbar Borås Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons