Annons
Nyheter

Fortsatt bråk om vargjakten

Regeringen hävdar i en skrivelse till EU att den svenska vargjakten är förenlig med EU:s regler och inte skadar vargstammen. Men svaret är innehållslöst anser Naturskyddsföreningen.
Nyheter • Publicerad 3 september 2010

Regeringen svarar nu på en förfrågan från EU-kommissionen om den svenska vargjakten. Regeringen menar att vargjakten är förenlig med EU:s regler och inte skadar vargstammen. Regeringen påpekar också att taket för vargstammens tillväxt på 210 individer bara är tillfälligt. Man framhäver också att stammen är kraftigt inavlad och måste tillföras nytt blod för att bli livskraftig på lång sikt. Licensjakten försämrade inte den genetiska situationen.

Men enligt Naturskyddsföreningen svarar inte regeringen på kommissionens frågor.

Annons

– De lyckas inte svara på frågorna som kommissionen ställer, säger Mikael Karlsson, ordförande i Naturskyddsföreningen.

– Trots att de använder sig av så många ord kan de inte försvara licensjakten.

Regeringen hävdar i sitt brev att jakten är nödvändig för att öka toleransen för varg men det tillbakavisas helt av Karlsson som menar att det inte finns några vetenskapliga belägg för det.

– Jag känner mig stärkt i tron att kommissionen kommer att driva den här frågan vidare och att det inte blir någon licensjakt i vinter.

TT

Licensjakt på varg

Den svenska licensjakten på varg som genomfördes i januari i år var den första vargjakten i Sverige på 45 år. Efter bara några dagar var kvoten på 27 vargar fylld. Totalt sköts 28 vargar under jakten. (TT)

Så här jobbar Borås Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons