Annons
Nyheter
Alliansregeringen har vunnit. Men utan egen riksdagsmajoritet får den slipa av kanterna på sin politik för att få igenom den.
Nyheter • Publicerad 21 september 2010
Alliansens partiledare tar emot jublet i Stockholm efter segern i söndagens val. Från vänster Göran Hägglund (KD), Jan Björklund (FP), Maud Olofsson (C) och Fredrik Reinfeldt (M).
Alliansens partiledare tar emot jublet i Stockholm efter segern i söndagens val. Från vänster Göran Hägglund (KD), Jan Björklund (FP), Maud Olofsson (C) och Fredrik Reinfeldt (M).Foto: PONTUS LUNDAHL / SCANPIX

Kanske. För om bara ett dygn kan den plötsligt ha majoritet igen.

Om statsminister Fredrik Reinfeldt inte lyckas charma Miljöpartiet kan han få rikta in sig på fyra års minoritetsstyre med så kallade hoppande majoriteter i riksdagen. Då tvingas regeringen slipa av kanterna på sin politik och sina lagförslag.

Annons

– Man får göra en analys fråga för fråga och se hur mycket de andra partierna vill ha, säger statsvetarprofessor Peter Esaiasson.

Många av regeringens förslag läggs i budgetpropositionen, däribland det rödgrönt risade jobbskatteavdraget. Men de rödgröna och Sverigedemokraterna (SD) får svårt att fälla propositionen. De lär inte kunna enas om en alternativ budget och får inte stoppa enskildheter.

Däremot kan andra av de cirka 900 propositioner som läggs under en fyraårig mandatperiod få problem – exempelvis om Afghanistanstyrkan och utförsäljning av statliga bolag.

"Mest tur"

Ännu vill inte de rödgröna berätta om de gör gemensam sak med SD och begär misstroendevotum. De pekar gemensamt på Reinfeldts ansvar, och vill se en majoritetsregering eller majoritetsunderlag – något Esaiasson inte får ihop.

– Vad ska Reinfeldt göra? Menar man att vi ska ha ett tvåblockssystem, så har vi en väldigt dålig konstitution för den parlamentariska situation vi fått.

Samtidigt är allting bara spekulationer – som på onsdagen eller senast på torsdag morgon kan vara noll och intet värt. För då ska de återstående 100 000–110 000 rösterna ha räknats – och alliansen kan plötsligt ha egen majoritet igen.

Om tre preliminära Socialdemokratiska mandat i Dalarna, Värmland och Göteborg efter sluträkning i stället går till Vänsterpartiet och Folkpartiet når alliansen de 175 riksdagsmandat som krävs.

Inte i Värmland

Om V tar S-mandat i Dalarna går i stället ett utjämningsmandat till alliansen. Sluträkningen blir en rysare. De sent räknade rösterna brukar gå i borgerlig riktning. Och om V i slutresultatet får samma ökning i antal röster jämfört med valnatten som 2006 räcker det för att ta S-mandatet i år. Även motsvarande FP-ökning i Göteborg som 2006 räcker, men däremot inte samma FP-ökning som 2006 i Värmland.

Annons

Samtidigt gör personkryssen att Miljöpartiets riksdagsveteran Karin Svensson Smith får säga tack och adjö. Hon slås ut i Malmö av ivrigt kryssade Maria Ferm, språkrör för ungdomsförbundet.

Handikappsimmaren David Lega hårdlanserades av Kristdemokraterna i Göteborg. Men när 97 procent av rösterna i valkretsen hade räknats var han slagen av Anneli Enochsson, med nära 17 procent av KD-rösterna mot Lags knappa 14 procent.

TT

Så här jobbar Borås Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons